Pandemia nu dispare în următoarele trei luni, dar 30% din populație poate fi protejată prin vaccinare

În luna aprilie, 3,3 milioane de doze vor ajunge în țara noastră, făcându-se trecerea de la criza de vaccin către accelerarea campaniei de imunizare.
Pandemia nu dispare în următoarele trei luni, dar 30% din populație poate fi protejată prin vaccinare
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • AstraZeneca a livrat cu 400.000 de doze mai puțin decât era estimat pentru luna martie;
  • Occidentul a aflat că marea majoritate a persoanelor în vârstă din România, care trăiesc în mediul rural, nu sunt vaccinate cu prioritate;
  • Pfizer a devenit vaccinul dominant în UE. În România, a trimis 1,2 milioane de doze în luna martie și va livra peste 2 milioane de doze în luna aprilie;
  • Premierul Cîțu anunță că primim mai multe doze decât estimează comitetul național de coordonare a vaccinării;
  • Johnson & Johnson, vaccinul cu o singură doză, ajunge în România după jumătatea lunii aprilie;

După 100 de zile de campanie de vaccinare, s-au făcut 3 milioane de injecții, iar 2 milioane de oameni au primit cel puțin o doză de vaccin.

Procesul, coordonat de armată și de Ministerul Sănătății, a fost încetinit de criza de vaccin care a afectat Uniunea Europeană la începutul acestui an.

ADVERTISING

O încetinire vizibilă a pandemiei se va putea observa după ce peste 10 milioane de persoane vor fi fi imunizate cu cel puțin o doză de vaccin. Trebuie protejat un procent de 55% din populație pentru ca răspândirea virusului să fie diminuată semnificativ, conform specialiștilor.

Populația de referință a României este de 19 milioane de locuitori. În acest mod au calculat experții în sănătate publică necesitatea vaccinării unui număr de cel puțin 10 milioane de persoane.

Persoanele în vârstă, lăsate de izbeliște

Florin Cîțu, premierul României, a anunțat că acest lucru se poate petrece până la sfârșitul lunii august.

Obiectivul pare unul ambițios, dar pentru a fi atins e nevoie de trei lucruri: o cantitate suficientă de vaccin, dorința românilor să se vaccineze și resurse financiare și umane pentru ca procesul de vaccinare să se desfășoare cursiv și accelerat.

Până acum, criza de ser a perturbat cel mai mult vaccinarea, dar nu trebuie uitate și multele disfuncționalități care au apărut în acest proces și care au dus la o imunizare într-o foarte mică măsură a persoanelor în vârstă, dar și problemele apărute în ce privește programarea.

“Maria Coandă, în vârstă de 81 de ani, cu afecțiuni cardiace, ar trebui să fie în fruntea listei în programul prioritar de vaccinare COVID-19 al României.

Dar femeia din satul Bujoreni încă așteaptă prima injecție, la trei luni de la începerea schemei de vaccinare. Nu știe cum să se înscrie online și spune că medicul ei de familie nu a contactat-o pentru a o ajuta”, se arată într-un reportaj scris de jurnalista Luiza Ilie și publicat de Reuters. 

Articolul descrie amănunțit cum campania de vaccinare din țara noastră a lăsat de izbeliște persoanele în vârstă și singure, care nu au putut beneficia de un ajutor calificat al copiilor și nepoților pentru a fi programați pentru vaccinare.

În martie, România a primit mai puțin cu 400.000 de doze față de estimările inițiale

Întârzierea imunizării populației în vârstă va avea ca efect menținerea unei mortalități ridicate în rândul persoanelor infectate.

Valeriu Gheorghita CNCAV
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că din luna aprilie campania de imunizare a populației va fi accelerată pentru că vom primi mai multe doze - Foto: Gov.ro

În luna martie, România a primit un total de 2,2 milioane de doze de vaccin, cu 400.000 mai puține decât estimarea inițială. Reducerea vine de la AstraZeneca, o companie care nu a livrat cât s-a angajat.

Criza de vaccin a creat frustrare în rândul celor care s-au înscris pe listele de așteptare și încă n-au primit niciun semn pentru a se programa în centrul ales.

În luna aprilie, România ar trebui să primească un număr de 3,3 milioane de doze de vaccin:

  • Pfizer: 2 milioane;
  • AstraZeneca: 900.000;
  • Moderna: 250.000;
  • Jonson & Johnson: 160.000;

Trebuie precizat că vaccinul Johnson & Johnson e unul de o singură doză. Nu mai e nevoie de o a doua pentru imunizare completă. 

Premierul Cîțu, mai optimist decât comitetul de vaccinare

După numărul de persoane vaccinate până acum, la care raportăm dozele ce vor fi recepționate luna viitoare, se poate face proiecția că la sfârșitul lui aprilie, în jur de 4,5 milioane de persoane ar putea fi imunizate cu cel puțin o doză.

FlorinCituVaccinare
Florin Cîțu, prim-ministrul României, mai optimist decât cei care coordonează campania de vaccinare cu privire la numărul de doze de vaccin care vor ajunge în România - Foto: Gov.ro

Adică, s-ar putea atinge un grad de protecție pentru populație de 23%, aceasta fiind o variantă optimistă.

În al doilea trimestru din acest an, în România ar trebui să intre în jur de 9 milioane de doze de vaccin, conform declarației lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Dacă dozele vor fi inoculate, atunci la finalul lunii iunie, 6 milioane de persoane ar primi cel puțin o doză de vaccin. Asta înseamnă un procent de imunizare de peste 30% din întreaga populație.

Vaccinurile Pfizer şi Moderna reduc riscul de infectare cu COVID cu 80% la două săptămâni după prima doză

Pe de altă parte, se poate observa un decalaj destul de mare între cifrele anunțate de premierul Cîțu și ce se întâmplă în realitate.

“Lucrurile se pot modifica, dar până acum să ştiţi că, atunci când tragem linie, s-a modificat în bine, pentru că ne aşteptăm la finalul lui martie să avem 2,4 milioane de doze şi avem 2,6 în acest moment. În aprilie vom primi 4,5 milioane doze, în mai 4,970, aproape 5 milioane de doze, în iunie 6,8 milioane, în iulie 7,4, în august 8,1 şi în septembrie 8,4”, a declarat premierul Florin Cîțu.

De fapt, în luna martie, în România au intrat 2,2 milioane de doze, mai puține decât era planificat, iar în aprilie, 3,3 milioane conform informațiilor date publicității de comitetul național pentru vaccinare.

Între ce a anunțat conducerea CNCAV și ce spune premierul e o diferență de 1,2 milioane de doze de vaccin.

În ciuda modului optimist sau pesimist de a prezenta livrările de vaccin, luna aprilie ar trebui să marcheze sfârșitul crizei de doze pentru Uniunea Europeană. Cu patru soluții aprobate, cu tot mai multe linii de producție, ritmul de livrare va crește pentru toate cele 27 de state membre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇