Fenomen rar pe litoralul românesc. Cum a ajuns apa mării la 13 grade, în mijlocul verii

Fenomen rar pe litoralul românesc. Cum a ajuns apa mării la 13 grade, în mijlocul verii

După câteva zile de caniculă, vremea s-a răcit ieri brusc în toată țara. Pe litoral, temperatura aerului a scăzut cu 10 grade peste noapte.

Și apa mării s-a răcit brusc din cauza unui fenomen rar întâlnit şi a avut temperatura potrivită pentru luna martie. În doar câteva ore, temperatura a ajuns de la 23 de grade la 13 de grade.

Adrian Bîlbă, doctor în științe, a declarat pentru Observator, că de vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării.

Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Fenomenul se numește Upwelling.

ADVERTISING

”E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă”, a explicat Adrian Bîlbă.

La rândul său, Florin Timofte, cercetător ştiinţific, spune că acest fenomen va continua și în următoarele zile.

”În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece”, a spus Timofte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇