Era încălzirii globale a luat sfârşit şi a sosit „era fierberii globale”, a declarat joi secretarul general al ONU, António Guterres, după ce oamenii de ştiinţă au confirmat că luna iulie va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.
„Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul. Este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius (peste nivelurile preindustriale – n.red.) şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediate”, a subliniat Guterres.
El a făcut aceste comentarii după ce oamenii de ştiinţă au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinţi de la începutul înregistrărilor, iar luna iulie este pe cale să devină cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.
Temperaturile globale din această lună au doborât recordurile, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi programului Copernicus al UE de observare a Pământului. Aceste temperaturi au fost determinate de arderea combustibililor fosili şi de gazele cu efect de seră care au stimulat fenomene meteorologice violente.
Creşterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina solară şi acţionează ca o seră în jurul Pământului, a agravat fenomenele meteorologice extreme.
"Nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată. Acţiunea în domeniul climei nu este un lux, ci o necesitate", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
Cald pe pământ ca acum 120.000 de ani
Alţi oameni de ştiinţă în domeniul climei au confirmat concluziile OMM. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig, a constatat că în iulie 2023 lumea va fi cu 1,5 grade Celsius mai fierbinte decât media temperaturilor înregistrate în lunile iulie înainte de industrializare. Temperaturile din această lună au fost atât de neobişnuit de mari, încât oamenii de ştiinţă pot prezice deja că va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată, chiar înainte de a se termina, a spus el.
Haustein s-a uitat, de asemenea, la estimările privind temperatura globală de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA şi a constatat că luna iulie 2023 va depăşi probabil recordul anterior din 2019 cu 0,2 grade Celsius.
În mod normal, temperatura medie globală pentru luna iulie este de 16 grade Celsius, inclusiv cu iarna din emisfera sudică. Dar în luna iulie a acestui an, temperatura a crescut până aproape de 17 grade Celsius.
Mai mult, "s-ar putea să trebuiască să ne întoarcem cu mii, dacă nu cu zeci de mii de ani în urmă, pentru a găsi condiţii la fel de calde pe planeta noastră", a arătat Haustein.
Primele înregistrări climatice, mai puţin bine puse la punct - dar adunate din elemente precum carote de gheaţă şi inele de copaci - sugerează că Pământul nu a mai fost atât de cald de 120.000 de ani.
Zeke Hausfather, climatolog de la organizaţia non-profit Berkeley Earth din SUA, a folosit instrumente de la meteorologii japonezi şi europeni şi estimează că recordul va fi doborât posibil chiar cu 0,3 grade Celsius.
"Cu excepţia unui impact major al unui asteroid, care să se întâmple astăzi, este practic sigur că iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată, cu o mare diferenţă. Personal, consider că magnitudinea acestui record este un pic uluitoare. Nu vedem nimic analog în înregistrările istorice pentru luna iulie", a spus cercetătorul.
Poluarea cu gaze cu efect de seră a dus la creşterea temperaturilor în această lună şi la valuri de căldură letale pe trei continente, potrivit unei analize rapide a reţelei World Weather Attribution, publicată marţi.
În plus, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca anul acesta să fie mai cald decât de obicei, deoarece El Niño, un model natural de vânt şi curenţi oceanici care încălzesc planeta, revine după trei ani în care s-a manifestat omologul său mai rece, La Niña.
Acest efect, împreună cu poluarea cu gaze cu efect de seră, a determinat OMM să prezică, cu două şanse din trei, că unul dintre următorii cinci ani va fi cu 1,5 grade Celsius mai cald decât înainte de Revoluţia Industrială - nivelul la care liderii mondiali au promis că vor încerca să limiteze încălzirea globală până la sfârşitul secolului.