Geaca cu ventilatoare, soluția japoneză de combatere a caniculei (Video)

Geaca cu ventilatoare, soluția japoneză de combatere a caniculei (Video)

Canicula din această vară a condus la o creștere în Japonia a vânzărilor de jachete cu ventilatoare, o inovație care acum mai bine de zece ani nu a impresionat.

Ventilatoarele montate la baza jachetei și alimentate cu baterii împing aerul în interior, creând un microclimat cu o temperatură plăcută pentru muncitorii care trebuie să lucreze afară când căldura și umiditatea sunt insuportabile, relatează The Guardian.

Hiroshi Ichigaya, un fost inginer la compania Sony, a inventat jacheta după ce în 1988 a călătorit în Asia de sud-vest, la scurt timp după ce s-a pensionat anticipat. Orașele se dezvoltau rapid în regiune, iar Ichigaya și-a dat seama că sistemele de aer condiționat din toate clădirile vor provoca un consum uriaș de energie electrică.

ADVERTISING

Intuiția lui s-a dovedit corectă, însă ideea de a vinde o geacă pentru zilele caniculare n-a prins. În plus, primele modele aveau o durată scurtă a bateriilor, iar ventilatoarele se mai şi defectau.

Relansată în 2009, jacheta a început să atragă treptat cumpărători, iar unele companii au dezvoltat propriile versiuni. În 2015, producătorul nipon de scule și accesorii Makita a lansat prima sa jachetă cu ventilatoare, un produs care a avut succes în rândul clienților existenți.

"Fiind producători de scule, mare parte din clienții noștri sunt dulgheri, constructori, fermieri - oameni care muncesc în căldură", a spus Daisuke Seiki, asistent manager la Makita.

ADVERTISING

Ca și alte companii, Makita are acum o gamă largă de modele vestimentare cu ventilație, echipate cu baterii speciale care asigură o funcționare de peste 60 de ore cu setările cele mai eficiente energetic. Printre acestea se numără veste reflectorizante, veste, jachete cu glugă ventilată, salopete cu ventilatoare în pantaloni și jachete din denim cu ventilație care pot fi purtate în afara serviciului.

Makita vinde și plăci de răcire care pot fi atașate în interiorul jachetelor pentru a răci mai mult aerul ventilat.

ADVERTISING

Pe piața niponă sunt atât de multe jachete cu ventilatoare, încât Yahoo Japonia a publicat un top 100 de produse din această gamă.

Japonezii care vor să facă față caniculei pot folosi și Reon Pocket, un aparat portabil de aer condiționat care se prinde în jurul gâtului și răcește corpul pe sub haine. Dispozitivul are mai mulți senzori care detectează comportamentul posesorului, de exemplu - mersul, și crește nivelul de răcire, păstrând o temperatură confortabilă și extinzând durata bateriei.

Conceput printr-un program de strângere de fonduri, primul model a fost lansat în 2019, iar cea mai recentă versiune, Reon Pocket 4, a apărut în magazine anul acesta.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇