Ce riscuri are aerul condiționat. La ce temperatură trebuie reglat și unde în casă e bine să îl montați

Ce riscuri are aerul condiționat. La ce temperatură trebuie reglat și unde în casă e bine să îl montați

Canicula a pus stăpânire pe România, temperaturile depășind în multe zone 40 de grade la umbră. Cum și în locuințe atmosfera este sufocantă, tot mai mulți oameni apelează la aerul condiționat pentru a se răcori.

Însă medicii atrag atenția că dacă aerul condiţionat nu este folosit corect, poate dăuna sănătății, iar unele boli se pot agrava.

În primul rând, spune medicul ORL Raluca Grigore, important este ca diferența de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 10 grade Celsius.

"Dacă stăm la un aer condiţionat cu filtre puţin curăţate, ne expunem la un tip de infecţie respiratorie, la infecţie pulmonară care poate fi ameninţătoare de viaţă la pacientul vârstnic. Mai avem un tip de afecțiuni care nu ţine de tractul respirator, mai exact cele articulare. Dacă pacientul are o afecțiune articulară, acesta nu are voie să stea într-o temperatură rece, deoarece se ajunge la o contractură musculară care este dureroasă.

ADVERTISING

De asemenea, durerea de cap se instalează atunci când trecem de la temperatura ridicată de afară, la o temperatură foarte rece din interior. Nasul ne curge pentru că mucoasa are nevoie de un timp de adaptare de la cald la rece", explică medicul ORL Raluca Grigore, la Antena3.

Boli care pot fi agravate de aerul condiționat sunt:

  • deviație de sept
  • astm
  • rinosinuzită cronică
  • alergie
  • conjunctivită

Unde trebuie să pui aerul condiționat în casă

Un alt aspect important este și poziționarea aerului condiționat, astfel încât să răcorească eficient o suprafață cât mai mare din locuință.

Experții citați de UseIT.ro recomandă ca acesta să fie montat departe de guri de aerisire, uși sau geamuri.

ADVERTISING

Astfel, este recomandat să puneți aerul condiționat pe un perete interior, într-o zonă intens folosită a casei.

Potrivit Departamentului de Energie din SUA, cea mai bună tehnică pentru a vă răcori fără să vă încărcați factura de curent e să mențineți o temperatura mai ridicată decât în mod obișnuit în casă atunci când nu e nimeni acasă.

După aceea, când reveniți acasă, puteți deschide aerul condiționat la cea mai confortabilă temperatura pentru voi. Astfel, nu folosiți inutil dispozitivul atunci când nu e nimeni acasă.

Unde este cod roșu luni și marți

Suntem în ziua 3 a codului roșu de caniculă emis de meteorologi. Prognozat inițial pentru weekend, codul roșu a fost extins până marți, dar și ca suprafață, aproape toată țara fiind acum sub impactul temperaturilor extreme.

ADVERTISING

Avertizarea de tip cod roșu emisă de meteorologi pentru luni și marți vizează Capitala și județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău, Iași, Neamț, Botoșani și Suceava.

cod-rosu-canicula-extins
Foto: ANM

Valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi maxime de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Mai mult, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vom avea nopți tropicale.

În plus, meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în toată țara și după ziua de marți.

În celelalte județe din țară, luni și marți va fi cod portocaliu. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35-40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că este posibil să fie prelungit codul roșu și miercuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇