Ce riscuri are aerul condiționat. La ce temperatură trebuie reglat și unde în casă e bine să îl montați

Ce riscuri are aerul condiționat. La ce temperatură trebuie reglat și unde în casă e bine să îl montați

Canicula a pus stăpânire pe România, temperaturile depășind în multe zone 40 de grade la umbră. Cum și în locuințe atmosfera este sufocantă, tot mai mulți oameni apelează la aerul condiționat pentru a se răcori.

Însă medicii atrag atenția că dacă aerul condiţionat nu este folosit corect, poate dăuna sănătății, iar unele boli se pot agrava.

În primul rând, spune medicul ORL Raluca Grigore, important este ca diferența de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 10 grade Celsius.

"Dacă stăm la un aer condiţionat cu filtre puţin curăţate, ne expunem la un tip de infecţie respiratorie, la infecţie pulmonară care poate fi ameninţătoare de viaţă la pacientul vârstnic. Mai avem un tip de afecțiuni care nu ţine de tractul respirator, mai exact cele articulare. Dacă pacientul are o afecțiune articulară, acesta nu are voie să stea într-o temperatură rece, deoarece se ajunge la o contractură musculară care este dureroasă.

ADVERTISING

De asemenea, durerea de cap se instalează atunci când trecem de la temperatura ridicată de afară, la o temperatură foarte rece din interior. Nasul ne curge pentru că mucoasa are nevoie de un timp de adaptare de la cald la rece", a declarat medicul ORL, Raluca Grigore, la Antena3.

Boli care pot fi agravate de aerul condiționat sunt:

  • deviație de sept
  • astm
  • rinosinuzită cronică
  • alergie
  • conjunctivită

Unde trebuie să pui aerul condiționat în casă

Un alt aspect important este și poziționarea aerului condiționat, astfel încât să răcorească eficient o suprafață cât mai mare din locuință.

ADVERTISING

Experții citați de UseIT.ro recomandă ca acesta să fie montat departe de guri de aerisire, uși sau geamuri.

Astfel, este recomandat să puneți aerul condiționat pe un perete interior, într-o zonă intens folosită a casei.

Potrivit Departamentului de Energie din SUA, cea mai bună tehnică pentru a vă răcori fără să vă încărcați factura de curent e să mențineți o temperatura mai ridicată decât în mod obișnuit în casă atunci când nu e nimeni acasă.

După aceea, când reveniți acasă, puteți deschide aerul condiționat la cea mai confortabilă temperatura pentru voi. Astfel, nu folosiți inutil dispozitivul atunci când nu e nimeni acasă.

ADVERTISING

Valul de căldură se va intensifica luni, anunță meteorologii, care au emis alerte de tip cod galben și portocaliu de caniculă pentru cea mai mare parte din țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇