Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, vine cu o serie de sfaturi pentru a avea un somn bun în perioada de caniculă.
Ea precizează că chiar și la persoanele sănătoase se manifestă efecte negative ale somnului la temperaturi ridicate – senzaţie de oboseală pe tot parcursul zilei, iritaţie la factori externi aparent banali şi epuizare.
Ce facem pentru un somn bun în timpul codului roşu de caniculă?
Iată sfaturile dr. Beatrice Mahler, postate pe pagina de Facebook a Institutului de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'':
- încercăm păstrarea unei igiene cât mai riguroase a somnului
- evităm somnul de prânz, care poate accentua insomnia
- ne îmbrăcăm adecvat cu haine lejere care să permită absorbţia transpiraţiei
- încercăm crearea unei temperaturi optime în dormitor, fără să uităm că şi umiditatea aerului trebuie să fie ajustată - dacă nu aveţi un ventilator, încercaţi să umpleţi o sticlă cu lichid rece ca gheaţa, care să scadă temperatura în patul în care dormiţi, sau alternativ puteţi utiliza şosete răcoritoare (umede sau ţinute la rece), răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii şi a corpului
- hidrataţi-vă bine, chiar şi noaptea
- încercaţi să rămâneţi calmi, starea de iritare şi nervozitate suprasolicită organismul care oricum este afectat de temperatura crescută
- nu uitaţi de copiii şi vârstnicii din preajma dumneavoastră, care sunt mult mai fragili
Potrivit acesteia, în mod normal, temperatura corpului nostru tinde să scadă uşor cu 1-2 ore înainte de culcare, iar acest lucru ne ajută să adormim mai uşor şi să avem un somn mai profund.
''În esenţă, când este foarte cald este afectat somnul REM, somnul cu vise, cel care ne ajută să resetăm organismul pentru o nouă zi, cel care ajută la întărirea sistemului imunitar şi procesarea amintirilor şi emoţiilor'', spune Beatrice Mahler.
Ea precizează că temperatura ridicată din mediul înconjurător îngreunează semnificativ autoreglarea temperaturii corpului, afectează în mod direct calitatea somnului, creşte frecvenţa respiratorie, frecvenţa cardiacă şi umiditatea tegumentelor, în dorinţa de a realiza răcirea corpului, şi, nu în ultimul rând, induce o stare de iritabilitate în organism.
''Astfel, chiar dacă adormim la fel de uşor, pentru că temperatura crescută din timpul zilei epuizează energetic organismul, somnul este întrerupt frecvent şi durează mai puţin. Trezirile repetate sunt datorate fie transpiraţiei excesive, fie aerului uscat din încăpere'', menţionează medicul.
Efectele negative ale somnului la temperaturi ridicate se traduc pentru persoanele sănătoase prin senzaţie de oboseală pe tot parcursul zilei, iritaţie la factori externi aparent banali şi epuizare.
''Pacienţii cu boli cronice, inclusiv afecţiuni respiratorii cronice, asociază somnului ineficient riscul acutizării afecţiunilor cronice prin infecţii acute, prin efectul direct al particulelor poluate din aerul respirat, cum este ozonul, a cărui cantitate creşte în oraşele cu trafic intens mai ales în perioadele de caniculă'', mai spune dr. Beatrice Mahler.