Util pe caniculă: Două soluții foarte simple pe care le folosesc soldații americani pentru a se răcori și a preveni insolația

Util pe caniculă: Două soluții foarte simple pe care le folosesc soldații americani pentru a se răcori și a preveni insolația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata americană recurge la soluții foarte simple și eficiente pentru a evita pericolul șocului termic în zilele caniculare. Oricine le poate folosi.

Vremea severă afectează tot mai mult operațiunile militare, iar căldura este una dintre manifestările meteo la care trupele trebuie să se adapteze. Pentru soldații echipați cu uniforme și bocanci este foarte greu să-și desfășoare activitățile în aer liber în zilele caniculare.

Armata americană are două tehnici foarte simple prin care soldații se pot răcori repede.

Prima dintre ele necesită o găleată, poate chiar două, cu apă rece ca gheața. Dacă ar fi turnată pe cap sau pe corp, apa s-ar risipi ușor și ar putea provoca un șoc termic. Armata SUA folosește, însă, o masă de imersie, un fel de jgheab lung, sprijinit pe un suport cu patru picioare, în care se toarnă apa rece și în care soldații își scufundă timp de cinci minute antebrațele. Șase până la opt oameni își pot scufunda brațele în aceeași apă.

ADVERTISING

Oricât de simplistă ar părea această soluție, ceea ce contează de fapt este modul în care o cantitate mică de apă poate fi folosită pentru a răcori rapid mai mulți oameni. "Este ceva low-tech, este ieftin, ușor de implementat. Este o găleată cu apă", a spus Lt. Col. Dave DeGroot, care conduce Centrul de căldură al armatei de la Fort Moore, pentru CBS News.

Scufundarea timp de cinci minute în apă foarte rece poate reduce temperatura corpului cu până la jumătate de grad Celsius. Întrucât temperatura normală a corpului se încadrează între 36,1 și 37,2 de grade Celsius, scăderea temperaturii interne cu o jumătate de grad poate face o diferență importantă.

ADVERTISING

"Mașina are un radiator. Ei bine, și noi. Este pielea. Sângele se răcește (…) iar după câteva minute de expunere (la apa rece) se reduce temperatura", a spus DeGroot, care se ocupă cu dezvoltarea de soluții prin care soldații să facă față căldurii.

Mesele de imersie, folosite de armată, pompieri și NASA

Armata americană are în toată țara 1.000 de mese de imersie pentru scufundarea brațelor. Printr-un acord de licență, mesele de imersie sunt folosite și în centrele de pregătire a pompierilor, în centrele de lansare ale NASA și de companiile de construcții și departamentele de atletism ale colegiilor americane.

ADVERTISING

Unele mese de imersie sunt chiar montate în camioane, astfel încât să poată fi duse rapid în părțile îndepărtate ale bazelor militare.

Cearceafurile reci, cea mai bună soluție în caz de insolație

Uneori, prevenirea nu este, însă, suficientă, iar căldura devine o urgență. În astfel de cazuri, armata SUA folosește altă soluție - cearceafurile reci.

În cazurile grave de insolație, corpul trebuie răcit pe loc înainte ca victima să fie transportată la spital, prevenind astfel complicațiile medicale provocate de căldură sau chiar decesul. Dacă un soldat a suferit un șoc termic din cauza căldurii, acesta e înfășurat rapid în cearceafuri de pat răcite în apă cu gheață.

"Căutăm să acoperim cât mai mult din suprafața corpului posibil", a spus sergentul Elizabeth Meza Hernandez. "Continuăm și punem cearceafurile în acele puncte fierbinți unde corpul se întâlnește cu capul și membrele, deci în zona torsului, a axilelor, pe gât și cap", a adăugat ea.

Cearceafurile proaspete și reci sunt schimbate la fiecare trei minute până sosește o ambulanță. Hernandez a spus că a făcut acest lucru cu cel puțin zece pacienți.

Cercetarea lui DeGroot arată că învelirea în cearceafuri reci este un tratament eficient în caz de urgență. În 2019, înainte ca această tehnică să fie introdusă la Fort Moore, s-au înregistrat 95 de cazuri de insolație, în rândurile personalului bazei militare. În 2022, după ce a început să fie folosită această tehnică, numărul a scăzut la 35 de cazuri de insolație.

Cea mai eficientă metodă de răcire rapidă a corpului este, totuși, imersiunea completă, prin care o persoană e băgată într-un sac plin cu gheață.

Numai că în armată această soluție nu este întotdeauna posibilă. În plus, spune DeGroot, pentru salvarea unei vieți, cele două tehnici folosite la Fort Moore sunt la fel de eficiente. "Nu avem o rată de răcire la fel de rapidă, dar (…) avem o supraviețuire la fel de bună", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇