Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când este foarte cald: atenție la simptomele afecțiunilor generate de caniculă

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când este foarte cald: atenție la simptomele afecțiunilor generate de caniculă

Temperaturile fără precedent din ultimii ani afectează sute de milioane de oameni la nivel global. Doar în Europa se estimează că au murit vara trecută din cauza căldurii peste 61.000 de oameni.

Luna iulie 2023 a fost cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor, iar experții avertizează că planeta noastră va deveni tot mai fierbinte. Cum afectează căldura corpul uman?

”Stresul termic înseamnă că corpul se confruntă cu o acumulare profundă de căldură – mai multă decât poate elibera”, explică Uwe Reischl, care predă despre sănătatea publică și a populației la Boise State University din SUA, pentru The Guardian.

ADVERTISING

Temperatura internă ”optimă”, la care corpurile noastre funcționează cel mai bine, este de 36,8 grade Celsius, această valoare putând varia ușor de la o persoană la alta. Atunci când corpul se încălzește prea tare, vasele de sânge din piele se dilată și astfel se produce transpirația. Căldura se disipă odată cu evaporarea transpirației, care răcește suprafața pielii, eliberând căldura transferată din centru.

Umiditatea ridicată poate afecta acest proces natural de răcorire, iar atunci când indicele de confort termic, care ia în calcul atât temperatura, cât și umiditatea, atinge pragul critic, riscul de a ne simți rău din cauza căldurii crește.

ADVERTISING

Primele simptome fizice ale unei afecțiuni induse de căldură sunt crampele musculare, care pot afecta întreg corpul. Urmează epuizarea termică, care are loc atunci când corpul nu poate elibera căldura în exces. Semnele pot include: oboseală, dureri de cap, amețeli, greață, gură uscată și vărsături.

”Nu toată lumea va prezenta aceleași simptome. Este ușor să le ignori, astfel că trebuie să continuăm să educăm comunitățile”, spune Gredia Huerta-Montañez, pediatru și cercetător pe sănătatea mediului la Northeastern University.

ADVERTISING

În interiorul corpului, excesul de căldură are un efect dramatic, conform sursei citate. Inima pompează mai rapid pentru a împinge sângele spre piele, astfel încât căldura să fie eliberată.

Pentru a reduce cantitatea de căldură produsă de mușchi, corpul devine lipsit de energie și se mișcă mai greoi. Respirația devine greoaie și ea, deoarece organismul încearcă să obțină mai mult oxigen. Urinăm mai puțin întrucât corpul încearcă să rețină cât mai multe fluide posibil. Pe de altă parte, putem pierde o cantitate mare de fluide din cauza transpirației excesive.

Fluxul sanguin de la nivelul tractului gastrointestinal și al rinichilor se reduce, iar dacă acest lucru se întinde pe perioade mai lungi, organele pot fi afectate.

Cel mai primejdios lucru care ni se poate întâmpla din cauza căldurii este insolația. Când organismul se supraîncălzește până la 40 de grade sau mai mult, organe precum creierul, inima, intestinul și rinichii pot fi afectate.

Persoanele afectate de insolație pot prezenta schimbări abrupte ale funcției cognitive și ale stării mintale, precum confuzie, halucinații și convulsii. Își pot pierde conștiența și, în cazuri extreme, pot suferi un stop cardiac.

Insolația este o urgență medicală și vom solicita ajutor, însă este foarte important în același timp să reducem temperatura corporală a persoanei afectate cât mai repede.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇