Un mare oraș se scufundă din cauza căldurii: "Pericolul tăcut" pândește și în alte metropole

Un mare oraș se scufundă din cauza căldurii: "Pericolul tăcut" pândește și în alte metropole

Schimbarea climatului subteran deformează solul de sub clădirile din orașe, iar acestea încep să intre în pământ, avertizează cercetătorii americani.

Centrul orașului Chicago se scufundă din cauza „insulelor de căldură subterane” sau a schimbării climatului subteran, arată un studiu. Pentru prima oară, oamenii de știință au găsit o legătură între încălzirea climei și tasarea solului de sub zonele urbane, relatează Sky News.

Pe măsură ce solul se încălzește, straturile de argilă din pământ se deformează, antrenând scufundarea fundațiilor clădirilor și a terenurilor din împrejurimi și provocând chiar fracturări ale solului. Acest lucru poate afecta rezistența pe termen lung a clădirilor, spun cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois.

ADVERTISING

Aceștia subliniază că tasarea provocată de încălzirea solului nu se rezumă doar la Chicago, fiind observată în mai multe orașe din lume.

În multe zone urbane, căldura emanată de clădiri, de rețeaua de metrou și de conductele subterane provoacă o încălzire a solului "la un nivel alarmant".

Studiul publicat în revista Nature a analizat datele furnizate de peste 150 de senzori de temperatură instalați în Chicago Loop, zona de afaceri a orașului și principala secțiune a metropolei americane, atât la suprafață, cât și în subteran. S-a constatat că temperaturile subterane de sub Chicago Loop erau uneori cu zece grade Celsius mai mari decât cele de sub Grant Park, o zonă verde situată la distanță de clădiri și de metrou.

ADVERTISING

Cercetătorii au realizat un model 3D pentru a vedea schimbările care s-au înregistrat în sol din 1951, anul inaugurării metroului din Chicago, până în prezent. Simulările s-au sincronizat cu datele colectate de pe teren și au fost folosite apoi pentru a prezice schimbările care s-ar putea petrece până în 2051.

Studiul a determinat că temperaturile mai mari ar putea duce la umflarea și extinderea solului cu până la 12 milimetri, iar solul s-ar putea scufunda în jos, sub greutatea unei clădiri, cu până la 8 milimetri, provocând mișcări ale fundațiilor.

The ground is deforming, and buildings aren’t ready

"Argila din Chicago se poate contracta când este încălzită, ca multe alte tipuri de sol cu o granulație fină. Ca rezultat al creșterii temperaturilor din subteran, multe fundații din centru sunt în curs de scufundare, încet, dar continuu. Cu alte cuvine, nu trebuie să stai în Veneția ca să trăiești într-un oraș care se scufundă - chiar dacă fenomenul are cauze cu totul diferite", a spus Alessandro Rotta Loria, profesor asistent de inginerie civilă, cel care a condus studiul.

ADVERTISING

"Nu înseamnă că o clădire se va prăbuși dintr-o dată. Lucrurile se scufundă foarte încet", a precizat expertul.

Efectele asupra rezistenței structurilor și a infrastructurii pot fi foarte grave, dar e nevoie de mult timp pentru ca acestea să devină vizibile, a spus Loria. "Este foarte posibil ca schimbările climatului subteran să fi provocat deja crăpături și tasări excesive ale fundațiilor", a adăugat el.

Ce se poate face în aceste condiții? Potrivit autorului studiului, arhitecții vor trebui să folosească pe viitor soluții din tehnologia geotermală pentru a prelua căldura emanată și a o refolosi la încălzirea clădirilor. Izolarea termică a clădirilor contribuie, de asemenea, la reducerea căldurii care ajunge în subteran.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇