La aproape 600 de ani de la ultima sa erupție, un „supervulcan” inactiv din sudul Italiei dă semne că este aproape să se trezească, potrivit cercetătorilor europeni.
Vulcanul Campi Flegrei, aflat la doar nouă kilometri de centrul orașului Napoli, a devenit tot mai activ de-a lungul timpului și este mai predispus la o erupție, arată un studiu realizat de cercetătorii de la University College London din Anglia și Institutul Național de Cercetare pentru Geofizică și Vulcanologie din Italia.
Cu un diametru de 15-20 de kilometri, Campi Flegrei este cea mai mare calderă (crater vulcanic) din Europa și se întinde în împrejurimile orașului Napoli până în Marea Tireniană. Aproape o treime din calderă este parțial scufundată în Golful Pozzuoli, iar restul suprafeței este locuită de peste 360.000 de persoane.
În jurul vulcanului s-au produs zeci de mii de cutremure, iar orașul de coastă Pozzuoli, aflat în centrul activității seismice, s-a ridicat în timp cu aproximativ patru metri, potrivit CBS News.
Studiul a folosit un model de fracturare a vulcanului pentru a interpreta datele înregistrate în timpul cutremurelor și ridicarea solului în zonă.
Cutremurele și ridicarea scoarței terestre au adus unele zone ale vulcanului aproape de "punctul de rupere", iar pământul pare să se fractureze, mai degrabă decât să se îndoaie, arată studiul.
Activitatea seismică este provocată de mișcarea compoziției fluide de sub suprafața solului. Cercetătorii nu știu ce tip de fluid se află sub scoarță, dar cred că ar putea fi rocă topită, magmă sau gaz natural din vulcan.
Cutremurele s-au produs în perioadele de activitate ale vulcanului. Ultima erupție a avut loc în anul 1538, însă acesta a dat semne de "trezire" timp de mai multe decenii, cu vârfuri de activitate în anii '50, '70 și '80.
În ultimul deceniu, vulcanul a intrat "într-o fază lentă de neliniște", însă în luna aprilie s-au înregistrat 600 de cutremure, un nou record lunar.
Potrivit LiveScience, Campi Flegrei este considerat un "supervulcan" ale cărui erupții pot atinge categoria 8, cel mai înalt nivel din Indexul de Explozivitate al Vulcanilor. Totuși, până acum, cea mai puternică erupție a fost de categoria 7, ceea ce înseamnă că poate provoca erupții foarte mari cu efecte dezastruoase.
Deși Campi Flegrei se află aproape de punctul de rupere, nu există nicio garanție că acest proces va duce la o erupție, precizează cercetătorii. "Ruptura poate deschide o fisură prin crustă, magma tot ar trebui să fie împinsă în sus în locul potrivit pentru a avea loc o erupție", a explicat autorul studiului, profesorul Christopher Kilburn, de la University College London.
Este prima oară când modelul folosit în acest studiu e aplicat în timp real în studierea unui vulcan.
De la prima utilizare a acestuia, în 2017, vulcanul s-a comportat așa cum au anticipat cercetătorii, astfel că aceștia vor să extindă acum acest model în monitorizarea altor vulcani care se trezesc după lungi perioade de pauză. Obiectivul este stabilirea unor criterii mai solide pentru a determina dacă poate avea loc o erupție și a unui model de analiză care să poată fi aplicat mai multor vulcani.