Cel mai mare vulcan activ din lume a intrat în faza de erupție, prima oară după 38 de ani

Cel mai mare vulcan activ din lume a intrat în faza de erupție, prima oară după 38 de ani

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, pentru prima oară după 38 de ani.

Vulcanul este situat în statul american Hawaii, iar noua sa activitate a obligat autorităţile locale să ridice nivelul de alertă, informează Reuters şi Hawaii News Now.

"Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţă comunităţile de pe pantele vulcanului", a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), într-un comunicat.

Erupţia vulcanului din Hawaii a determinat autorităţile locale să ridice nivelul de alertă de la "notificare" la "avertizare".

ADVERTISING

Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene de recunoaştere pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza mai bine riscurile pentru populaţia locală, precizează comunicatul publicat de USGS.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupţia a început duminică seara la ora locală 23:30, în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.

Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului arată în mod clar fântâni de lavă, care se răspândesc pe scoarţa ce formează fundul caldeirei.

Deşi aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru moment o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţilor li s-a recomandat să îşi facă pregătirea pentru o eventuală evacuare şi să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Hawaii.

ADVERTISING

Oamenii de ştiinţă spun că vânturile locale pot să transporte gaze şi cenuşă spre baza vulcanului.

"În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid", a avertizat USGS în comunicat.

"Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului", precizează acelaşi comunicat.

ADVERTISING

Mai mult de 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5 s-au produs în această regiune în ultimele ore, potrivit USGS, inclusiv un cutremur care a avut magnitudinea 4,2.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa Big Island din Hawaii şi are o altitudine de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent în perioada martie - aprilie 1984, când fluxurile sale de lavă au ajuns la o distanţă mai mică de 5 kilometri de oraşul Hilo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇