Acesta e vulcanul care a erupt timp de cinci ani fără încetare!

Acesta e vulcanul care a erupt timp de cinci ani fără încetare!

O erupție spectaculoasă s-a întins pe durata a cinci ani, rămânând până în acest moment unul dintre cele mai frumoase spectacole. E vorba despre erupția vulcanului Maunaulu din Hawaii, începută în 24 mai 1969 și terminată în vara anului 1974.

Spectacolul de lavă a durat nu mai puțin de 1.774 de zile, fiind, la acea vreme, cea mai îndelungată erupție a vulcanului Kīlauea din cel puțin ultimele două milenii, relatează Science Alert.

Angajații de la Observatorul Vulcanic Hawaiian au observat că rezervorul de magmă de sub vârful vulcanului începuse să se umfle, însă nimeni nu se aștepta ca activitatea să dureze până în vara anului 1974.

ADVERTISING

Atât de mare a fost erupția încât lava răcită a creat un nou peisaj în apropierea vulcanului Kīlauea, care a căpătat denumirea de „muntele care crește” sau Maunaulu.

Doar în 1969, 12 fântâni uriașe de lavă au erupt, iar mare parte din activitate a fost surprinsă în fotografii absolut uimitoare.

Cercetătorii de la United States Geological Survey (USGS) au fost cei care au readus în atenția publicului erupția vulcanului, cu o fotografie care surprinde unul dintre cele mai rare tipuri de fântâni de lavă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De obicei, lava explodează peste tot în jur. În acest caz, însă, s-a format o frumoasă fântână perfect rotundă.

În plus, ceea ce se vede de jur împrejurul vulcanului nu e apa, ci lava răcită. Peisajul pare desprins de pe altă planetă.

Conform arhivelor USGS, lava ar fi atins o înălțime de 75 de metri. Fântânile de lavă pot atinge și 500 de metri, dar asta nu vitregește cu nimic peisajul readus în memoria publicului.

De menționat e că erupția a fost observată de către cercetători din spatele unui zid de piatră, din cauza căldurii atât de intense încât uneori iarba uscată din apropierea platformei lua foc.

ADVERTISING

Totuși, acesta nu este nici pe departe vulcanul cu cea mai îndelungată activitate de pe planeta noastră. Conform Guinness World Records, această onoare aparține vulcanului Stromboli din Italia, a cărui activitate continuă din cel puțin secolul VII î.Hr..


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇