O lume rece și enigmatică, așa este Pluto. Totuși, e o lume a contradicțiilor, pentru că e clar că planeta pitică e una cât se poate de ”vie”, după cum arată un nou studiu. De pildă, vulcanii de gheață de aici se înalță maiestuos și la 7 kilometri înalțime, au anunțat oamenii de știință.
Pluto, conform unei noi cercetări, are un peisaj sculptat de vulcani de gheață, de un tip și la o scară care nu se mai întâlnește nicăieri altundeva în Sistemul Solar.
La sud-vest de Sputnik Planitia, o banchiză de gheață cu diametrul de peste 1.000 de kilometri, despre care se crede că s-a format într-un străvechi crater de impact, sunt cei mai înalți munți de pe Pluto, unii care au 7 kilometri înălțime, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Communications.
”Existența acestor trăsături masive sugerează că structura și evoluția interiorului lui Pluto permite fie o retenție sporită a căldurii, fie mai multă căldură în general decât s-a anticipat înainte”, se arată în raport.
Acești munți gigantici nu sunt formați din piatră, ci din amoniac înghețat, nitrogen, metan și gheață. Cu siguranță erupția unui vulcan, aici, la – 230 de grade Celsius, nu seamănă cu ceea ce se întâmplă pe Terra.
Primul indiciu al vulcanilor de gheață, cunoscut sub numele de criovulcanism, a fost detectat pe Pluto în 2015, când sonda New Horizons a efectuat un zbor pe lângă cea de-a noua planetă a Sistemului Solar.
Procesele care au dus la formarea acestor monumente înghețate sunt „unice pentru Pluto”, spun oamenii de știință. Studiul recent a stabilit că acești munți nici nu sunt foarte vechi. Deși este înghețat, Pluto e departe de a fi mort și inert. Criovulcanismul este o activitate prezentă și acum pe planetă, sunt de părere oamenii de știință, care nu înțeleg însă foarte bine mecanismul, din moment ce el nu poate fi studiat pe planeta noastră.