Planeta cu vulcani de gheață mai înalți decât Anzii

Planeta cu vulcani de gheață mai înalți decât Anzii

O lume rece și enigmatică, așa este Pluto. Totuși, e o lume a contradicțiilor, pentru că e clar că planeta pitică e una cât se poate de ”vie”, după cum arată un nou studiu. De pildă, vulcanii de gheață de aici se înalță maiestuos și la 7 kilometri înalțime, au anunțat oamenii de știință.

Pluto, conform unei noi cercetări, are un peisaj sculptat de vulcani de gheață, de un tip și la o scară care nu se mai întâlnește nicăieri altundeva în Sistemul Solar.

La sud-vest de Sputnik Planitia, o banchiză de gheață cu diametrul de peste 1.000 de kilometri, despre care se crede că s-a format într-un străvechi crater de impact, sunt cei mai înalți munți de pe Pluto, unii care au 7 kilometri înălțime, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

ADVERTISING

”Existența acestor trăsături masive sugerează că structura și evoluția interiorului lui Pluto permite fie o retenție sporită a căldurii, fie mai multă căldură în general decât s-a anticipat înainte”, se arată în raport.

Acești munți gigantici nu sunt formați din piatră, ci din amoniac înghețat, nitrogen, metan și gheață. Cu siguranță erupția unui vulcan, aici, la – 230 de grade Celsius, nu seamănă cu ceea ce se întâmplă pe Terra.

Primul indiciu al vulcanilor de gheață, cunoscut sub numele de criovulcanism, a fost detectat pe Pluto în 2015, când sonda New Horizons a efectuat un zbor pe lângă cea de-a noua planetă a Sistemului Solar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procesele care au dus la formarea acestor monumente înghețate sunt „unice pentru Pluto”, spun oamenii de știință. Studiul recent a stabilit că acești munți nici nu sunt foarte vechi. Deși este înghețat, Pluto e departe de a fi mort și inert. Criovulcanismul este o activitate prezentă și acum pe planetă, sunt de părere oamenii de știință, care nu înțeleg însă foarte bine mecanismul, din moment ce el nu poate fi studiat pe planeta noastră.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇