O planetă uriaşă, aflată la doar 855 de ani lumină faţă de Pământ, are condiţii extreme, spun cercetătorii. Pe această planetă plouă cu rubine şi safire, iar norii sunt formaţi din metale vaporizate.
„Deşi am descoperit mii de exoplanete, am putut studia atmosfera doar în cazul câtorva, pentru că este foarte greu să facem asta. Acum facem fotografii izolate ale regiunilor atmosferelor exoplanetelor, pentru a le studia ca pe nişte sisteme 3D, cum de altfel şi sunt”, a declarat astronomul Thomas Mikal Evans, de la Institutul de Astronomie Max Planck din Germania.
Exoplaneta, numită Wasp-121b, este o gazoasă gigantă care este de 1,81 ori mai mare decât Jupiter şi completează orbita în jurul stelei sale în doar 1,27 zile.
În plus, cercetări anterioare au arătat că este prima exoplanetă în stratosfera căreia a fost găsită apă, scrie Science Alert.
E puţin probabil, însă, ca Wasp-121b să fie locuibilă, cred oamenii de știință. Cel mai probabil, planeta este extrem de fierbinte, cu temperaturi între 1227 - 2727 grade Celsius, cred aceștia. Tot din cauza apropierii faţă de stea, planeta nu se roteşte, ceea ce înseamnă că pe o parte este mereu lumină, în timp ce partea cealaltă este scufundată de întuneric în permanenţă.
În plus, tabloul ciudat este completat de faptul că pe această planetă plouă cu rubine şi safire. Asta pentru că apa din stratosferă nu este condensată în nori. Norii, în schimb, se formează din metale precum vanadium, fier, crom, calciu, sodiu, magneziu şi nichel.