O nouă planetă a fost observată orbitând cel mai apropiat vecin al Soarelui

O nouă planetă a fost observată orbitând cel mai apropiat vecin al Soarelui

O echipă de astronomi a descoperit dovezi ale existenței unei planete care orbitează în jurul stelei Proxima Centauri, cea mai apropiată de Sistemul Solar. Este a treia detectată în sistem și cea mai ușoară descoperită până acum orbitând această stea și nu numai.

Cu o masă de doar un sfert din cea a Pământului, planeta este, de asemenea, una dintre cele mai ușoare exoplanete găsite vreodată.

,,Descoperirea arată că cel mai apropiat vecin stelar al nostru pare să fie plin de lumi noi și interesante”, a declarat João Faria, cercetător la Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço, Portugalia, și autorul principal al studiului publicat în Astronomy & Astrophysics.

ADVERTISING

Planeta abia descoperită, numită Proxima d, orbitează în jurul Proxima Centauri la o distanță de aproximativ patru milioane de kilometri, mai puțin de o zecime din distanța dintre Mercur și Soare, arată IFL Science.

Ea orbitează între stea și zona locuibilă (unde, teoretic, poate exista apă lichidă la suprafața unei planete) și face un tur complet în jurul stelei sale în cinci zile.

Se știe deja că steaua găzduiește alte două planete: Proxima b, o planetă cu o masă comparabilă cu cea a Pământului, care orbitează steaua la fiecare 11 zile și se află în zona locuibilă, și Proxima c, care efectuează un tur complet în cinci ani.

ADVERTISING

La doar un sfert din masa Pământului, Proxima d este cea mai ușoară exoplanetă măsurată vreodată cu ajutorul tehnicii de măsurare a vitezei radiale, depășind o planetă descoperită recent în sistemul planetar L 98-59.

Cât despre Proxima Centauri, aceasta, deși e foarte aproape, la numai 4,2 ani lumină, este invizibilă cu ochiul liber.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇