Grație unui telescop NASA retras între timp, oamenii de știință au putut analiza în detaliu o planetă cu anotimpuri extreme.
Planeta XO-3b a fost analizată timp de un an – doar că acolo anul ține nu mai mult de trei zile pământene, relatează Space.com.
Concret, planeta analizată cu ajutorul telescopului spațial Spitzer are o vară care durează o zi și o iarnă care se întinde pe parcursul a două zile pământene.
„Am văzut variații sezoniere de temperatură de sute de ori mai mari decât cele de pe Pământ”, a declarat Lisa Dang, doctorand în astrofizică la Universitatea McGill din Canada.
Anotimpurile Pământului sunt cauzate de înclinarea axei, însă pe XO-3b sunt cauzate de orbita ovală a planetei în jurul stelei sale, care afectează crucial cantitatea de radiație primită.
„Nu sunt aceleași anotimpuri pe care le trăim pe Pământ”, a mai spus omul de știință.
Este neobișnuit să găsești o planetă mare care orbitează atât de aproape steaua sa, dar într-o elipsă, se arată într-un raport al astronomilor publicat în The Astronomical Journal.
Oamenii de știință au mai descoperit că planeta nu este încălzită doar din exterior, ci și din interior. În plus, există și posibilitatea ca XO-3b să nu fie o planetă, ci chiar o stea, cu o mare acumulare de hidrogen în nucleul său, care ar fuziona la fel ca în interiorul soarelui nostru.
În acest caz, XO-3b ar fi o pitică maro, o clasă de corpuri adesea poreclite „stele eșuate”.
„XO-3b nu este o planetă obișnuită, dar s-ar putea să nu fie nici o stea eșuată, ci una la apogeul vieții sale ca stea”, a mai spus Dang.