Oamenii de știință cred că au găsit prima planetă cu câmp magnetic din afara sistemului nostru solar.
Fără câmpul magnetic al Pământului, viața, așa cum o știm noi, ar fi imposibilă pe planeta noastră. De aceea, o astfel de descoperire nu e doar importantă, ci incitantă de-a dreptul, arată IFL Science.
Planeta care a încins imaginația oamenilor de știință este HAT-P-11b, iar descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului spațial Hubble.
„Este prima dată când semnătura unui câmp magnetic a fost detectată direct pe o planetă din afara sistemului nostru solar”, afirmă profesorul Gilda Ballester, de la Universitatea Arizona.
La o distanță de 123 de ani-lumină față de Pământ, ea este mult mai dificil de studiat decât alte exoplanete aflate mai aproape de planeta noastră.
Cu toate acestea, ea a atras atenția astronomilor, deși este doar una din miile de exoplanete descoperite în ultimele trei decenii.
La un moment dat, ea era cea mai mică exoplanetă în atmosfera căreia cercetătorii au reușit să detecteze molecule specifice. Mai mult, una dintre acestea a fost apa.
În urmă cu 5 ani semnale radio venite din partea HAT-P-11b au fost atribuite unor fulgere puternice care creează acid cianhidric în atmosfera sa.
Din păcate, HAT-P-11b este puțin mai mare decât planeta Neptun și cu temperaturi mai mari decât pe Venus, cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar, ceea ce înseamnă că este extrem de improbabil ca viața să existe aici.
Exoplaneta se află la doar o douăzecime de unitate astronomică (distanța dintre Pământ și soare) față de steaua sa, căldurile extreme cauzate de această apropiere ducând la evaporarea atmosferei sale superioare în spațiu.