În 2019, oamenii de știință au descoperit un sistem planetar care se dovedește a fi din ce în ce mai interesant, pe măsură ce e studiat: L 98-59. Pe măsură ce planetele din acest sistem sunt descoperite, imaginația astronomilor se aprinde.
Inițial, una dintre planetele sale, L 98-59b, a atras toată atenția. Aflată la doar 35 de ani lumină față de noi, planeta L 98-59b e cu 20% mai mică față de Terra (și foarte puține planete de această talie sunt descoperite) și constă în apă într-o proporție de 30%. Asta, în ciuda suprafeței aflate aproape de temperatura de fierbere.
În plus, se află într-o zonă care ar permite, cel puțin teoretic, viața, spun oamenii de știință, citați de IFL Science.
Cercetările recente, realizate cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) și coordonate de dr. Olivier Demangeon, de la Universitatea din Porto, au arătat că planeta are mai puțin din masa lui Venus. În ceea ce privește densitatea, aceasta este de două treimi din cea a lui Mercur sau cea a Terrei.
Totuși, planeta este destul de aproape de soarele său. Și chiar dacă acesta e mai puțin fierbinte decât al nostru, tot primește prea multă căldură.
Însă tot cercetând-o, oamenii de știință au mai descoperit și alte planete ale aceluiași sistem solar, L 98-59d și L 98-59e, iar lista ar putea continua. Și acestea sunt suficient de departe pentru a permite existența apei de suprafață.
Mai cu seamă L 98-59e pare interesantă, aceasta având de trei ori masa Pamântului, ceea ce mărește șansele existenței unei atmosfere.
Vezi și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!