”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!

”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!

Astronomii au încercat să determine cel mai sigur loc de locuit în galaxia noastră, Calea Lactee. Potrivit acestora, ne aflăm deja într-un loc destul de bun. Iar dovada e că încă suntem în viață.

Totuși, cercetările lor arată că centrul galaxiei e cel mai sigur, conform Live Science.

Noile descoperiri au fost făcute de un grup de astronomi italieni, care au studiat locurile în care exploziile cosmice puternice ar fi eliminat viața. Acele explozii, precum supernove sau explozii de radiații gamma, produc particule și radiații care descompun ADN-ul și distrug viața.

ADVERTISING

Prin urmare, regiunile care sunt cele mai locuibile în prezent ar trebui să fie cele fără explozii frecvente.

Pe lângă faptul că au descoperit cele mai periculoase locuri din galaxie, astronomii au identificat și cele mai sigure regiuni din istoria de 11 miliarde de ani a Căii Lactee. Potrivit acestora, noi suntem momentan la marginea unei zone bune de locuit. Însă, în tinerețea Căii Lactee, marginile galaxiei erau cele mai sigure.

Ca o planetă să fie locuibilă, trebuie întruniți mai mulți factori. Spre exemplu, planetele trebuie să se afle în „zonă locuibilă circumstelară” (ZLC), acolo unde căldura și activitatea de la steaua gazdă nu sunt nici prea mari, nici prea mici, ci potrivite. Pe lângă această condiție, nu sunt de neglijat nici radiațiile periculoase din spațiul interstelar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evenimentele cosmice puternice, precum supernove și explozii de raze gamma, aruncă particule în spațiu aproape cu viteza luminii. Nu doar că pot ucide orice formă de viață cunoscută, dar aceste particule pot elimina atmosferele planetelor.

După un astfel de eveniment, oamenii de știință cred că planetele care orbitează sistemele stelare din apropiere nu ar mai avea nici urmă de viață.

Practic, planetele în vecinătatea cărora au loc explozii stelare sunt sterilizate complet, a explicat Riccardo Spinelli, autor principal al studiului și astronom la Universitatea Insubria din Italia. ”Pentru cele aflate la o distanță mai mare, o extincție în masă este mult mai probabilă”, a mai spus el.

ADVERTISING

Citește și Luna, salvatorul Pământului? Cum ne-a protejat într-o perioadă critică

Până acum 6 miliarde de ani, mare parte din galaxie era sterilizată frecvent de explozii masive. Pe măsură ce Calea Lactee a îmbătrânit, astfel de explozii au devenit mai rare.

Din fericire pentru noi, ne aflăm într-un loc tot mai prietenos. În viitorul îndepărtat, vor exista și mai puține evenimente extreme, care ne-ar putea pune în pericol, mai spun oamenii de știință.

Vezi și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇