Luna, salvatorul Pământului? Cum ne-a protejat într-o perioadă critică

Luna, salvatorul Pământului? Cum ne-a protejat într-o perioadă critică

Un studiu recent arată că, la un moment dat, câmpul magnetic al Lunii a protejat atmosfera terestră în fața radiațiilor solare extrem de puternice, fiind, cel puțin o vreme, salvatorul Pământului. Inclusiv ei trebuie să-i mulțumim pentru că existăm, pentru că fără ”intervenția” ei, viața nu ar fi apărut.

În urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, când Pământul era o planetă recent formată, un obiect de mărimea lui Marte, Theia, s-a izbit de Terra trimițând bucăți de material planetar în spațiu și încălzind Pământul la mii de grade.

ADVERTISING

Din rămășițe ale obiectului cosmic Theia se crede că s-a format Luna.

În urmă cu 4 miliarde de ani, Soarele a trecut printr-o fază extrem de violentă, aruncând în spațiu o cantitate imensă de particule încărcate. În aceste condiții, este uimitor că Pământul a reușit să-și păstreze suficientă atmosferă pentru a evolua într-o lume care să găzduiască viața, notează Science Alert.

A fost momentul când Luna ne-a salvat, explică fizicianul Jim Green, din partea NASA, coordonatorul studiului. Ce a făcut Luna? Câmpul magnetic al satelitului a respins o parte dintre particulele solare supraîncărcate.

ADVERTISING

Citește și Planete ”mai locuibile” decât Pământul au fost descoperite la 100 de ani lumină

„Luna pare să fi prezentat o barieră de protecție substanțială împotriva vânturilor solare pentru Pământ. Aceasta a fost esențială pentru capacitatea Pământului de a-și menține atmosfera în acest timp”, a declarat omul de știință.

Mult timp s-a crezut că Luna este o bucată de rocă mai mult sau mai puțin lipsită de viață. Cum nu are câmp magnetic, s-a presupus că nu a avut niciodată unul. Totuși, rocile pe care astronauții le-au adus de pe suprafața selenară poartă dovezi ale magnetismului, semn că Luna a avut odată un câmp magnetic asemănător cu cel al Pământului.

ADVERTISING

Vezi și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇