Un studiu recent arată că, la un moment dat, câmpul magnetic al Lunii a protejat atmosfera terestră în fața radiațiilor solare extrem de puternice, fiind, cel puțin o vreme, salvatorul Pământului. Inclusiv ei trebuie să-i mulțumim pentru că existăm, pentru că fără ”intervenția” ei, viața nu ar fi apărut.
În urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, când Pământul era o planetă recent formată, un obiect de mărimea lui Marte, Theia, s-a izbit de Terra trimițând bucăți de material planetar în spațiu și încălzind Pământul la mii de grade.
Din rămășițe ale obiectului cosmic Theia se crede că s-a format Luna.
În urmă cu 4 miliarde de ani, Soarele a trecut printr-o fază extrem de violentă, aruncând în spațiu o cantitate imensă de particule încărcate. În aceste condiții, este uimitor că Pământul a reușit să-și păstreze suficientă atmosferă pentru a evolua într-o lume care să găzduiască viața, notează Science Alert.
A fost momentul când Luna ne-a salvat, explică fizicianul Jim Green, din partea NASA, coordonatorul studiului. Ce a făcut Luna? Câmpul magnetic al satelitului a respins o parte dintre particulele solare supraîncărcate.
Citește și Planete ”mai locuibile” decât Pământul au fost descoperite la 100 de ani lumină
„Luna pare să fi prezentat o barieră de protecție substanțială împotriva vânturilor solare pentru Pământ. Aceasta a fost esențială pentru capacitatea Pământului de a-și menține atmosfera în acest timp”, a declarat omul de știință.
Mult timp s-a crezut că Luna este o bucată de rocă mai mult sau mai puțin lipsită de viață. Cum nu are câmp magnetic, s-a presupus că nu a avut niciodată unul. Totuși, rocile pe care astronauții le-au adus de pe suprafața selenară poartă dovezi ale magnetismului, semn că Luna a avut odată un câmp magnetic asemănător cu cel al Pământului.
Vezi și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee