Știm până în acest moment că o singură planetă din întreg Universul este capabilă să susțină viața: Pământul. Așa că, atunci când căutăm exoplanete care ar putea susține viața, ne uităm după planete care să îndeplinească niște condiții, asemeni Terrei: să fie solide, să orbiteze o stea precum Soarele, să se afle la distanță potrivită față de acesta, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece, astfel încât apa să poată fi găsită în stare lichidă la suprafață.
Pentru a măsura probabilitatea ca viața să existe și altundeva în Calea Lactee, trebuie să se estimeze câte astfel de planete întrunesc aceste condiții.
Acum, la ani distanță de când s-a început ”vânarea” acestor exoplanete, oamenii de știință au reușit să calculeze că, în Calea Lactee, sunt 6 miliarde de planete precum Pământul, care orbitează stele precum Soarele, informează Science Alert.
„Calculele mele pleacă de la o limită inferioară de 0,18 planete asemănătoare Pământului în jurul unei stele galbene”, explică Michelle Kunimoto, cercetător la Universitatea British Columbia, Canada. Aceasta este recunoscută în comunitatea academică pentru numărul mare de exoplanete identificate.
Până în prezent au fost identificate 4.164 exoplanete, dar după cum explică cercetătorii, acest număr este infim în comparație cu estimările totale legate de numărul de planete din Calea Lactee.
Oamenii de știință explică faptul că există între 100 și 400 de miliarde de stele în Calea Lactee, iar, dintre acestea, stelele galbene, asemănătoare Soarelui, reprezintă doar 7%.
Majoritatea exoplanetelor identificate sunt precum Jupiter sau Neptun și asta deoarece planetele solide, asemănătoare cu Marte sau cu Terra, sunt mai greu de identificat, se arată în studiul publicat de The Astronomical Journal.
Citește și Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)