A fost descoperită o planetă cu o temperatură apropiată de cea a Pământului și care ar putea avea nori asemănători

A fost descoperită o planetă cu o temperatură apropiată de cea a Pământului și care ar putea avea nori asemănători

Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă aflată la 90 de ani lumină de Pământ cu o atmosferă interesantă. Astronomii sunt de părere că aceasta ar putea avea nori formați din evapoarea apei, la fel ca Pământul.

Exoplaneta, numită TOI-1231 b, face un tur complet al stelei sale la fiecare 24 de zile. Aceasta orbitează în jurul unei stele pitice roșii de tip M, cunoscută sub numele de NLTT 24399, mai mică și mai puțin luminoasă decât Soarele nostru, relatează CNN.

„Chiar dacă TOI 1231 b este de opt ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare, temperatura sa este similară cu cea a Pământului, datorită stelei sale mai răcoroase și mai puțin strălucitoare”, a declarat unul dintre autorii studiului, Diana Dragomir, profesor asistent la Departamentul de fizică și astronomie al Universității din New Mexico.

ADVERTISING

„Cu toate acestea, planeta în sine este mai mare decât Pământul și puțin mai mică decât Neptun”, a adăugat ea.

Exoplaneta are o densitate scăzută, ceea ce sugerează că este mai degrabă o planetă gazoasă decât una stâncoasă, așa cum e Pământul. Nu se știe încă cu certitudine care este compoziția planetei sau atmosfera acesteia.

„TOI-1231 b este destul de asemănătoare ca dimensiune și densitate cu Neptun, deci credem că are o atmosferă gazoasă la fel de mare”, a spus autorul principal al studiului, Jennifer Burt, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat

„TOI1231b ar putea avea o atmosferă cu mult hidrogen sau hidrogen-heliu sau o atmosferă mai densă de vapori de apă”, a mai spus Dragomir.

Cercetătorii consideră că TOI-1231 b are o temperatură medie de 60 grade Celsius, fiind astfel una dintre cele mai „răcoroase” exoplanete mici descoperite până acum.

„Comparativ cu majoritatea planetelor detectate până acum, care au adesea temperaturi de sute sau mii de grade, TOI-1231 b este cu siguranță rece”, a spus Burt.

ADVERTISING

Cu cât exoplaneta este mai rece, cu atât este mai probabil să aibă nori în atmosfera sa, sunt de părere oamenii de știință.

Vezi și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇