Aceasta este cea mai mare cometă din lume, o mini-planetă!

Aceasta este cea mai mare cometă din lume, o mini-planetă!

Anul trecut, o cometă care se îndrepta către miezul Sistemului Solar a fost recunoscută ca fiind probabil cea mai mare văzută vreodată, mai aproape, din punct de vedere al dimensiunilor, de o mini-planetă decât de o cometă.

Primele estimări cu privire la mărimea sa erau vagi. Asta s-a schimbat însă. Acum, astronomii știu cu precizie că obiectul spațial are diametrul de 137 de kilometri, după cum informează IFL Science.

„Am confirmat estimarea. Este cea mai mare cometă din Norul Oort descoperită vreodată", a declarat Emmanuel Lellouch de la Observatorul din Paris.

ADVERTISING

Primele imagini cu cometa 2014 UN271/(Bernardinelli-Bernstein) datează din 2014, când aceasta era la fel de departe precum Neptun. Dar abia șapte ani mai târziu, oamenii de știință au început să realizeze cu ce megacometă au de-a face. Chiar și așa, la acea vreme estimau dimensiunile cometei la 100 – 370 de kilometri în diametru.

Cometa este de două ori mai mare decât corpul ceresc Hale-Bopp, care a fost descoperit în 1995 de doi astronomi amatori.

Un alt obiect spaţial cunoscut sub numele de 95P/Chiron, care orbitează între Saturn şi Uranus, este însă chiar mai mare decât 2014 UN271, măsurând 209 kilometri, dar oamenii de ştiinţă nu pot decide dacă este vorba despre o cometă sau o planetă mică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇