Privește cerul măcar o oră, după miezul nopții: Vei vedea stele căzătoare din coadă de cometă

Privește cerul măcar o oră, după miezul nopții: Vei vedea stele căzătoare din coadă de cometă

Meteori proveniţi din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în noaptea de joi spre vineri, aceasta fiind a doua noapte în care se atinge maximul curentului de meteori eta-Aquaride.

Coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, muzeograful Adrian Şonka, a declarat că pentru observarea meteorilor nu este nevoie de echipament special, cu atât mai mult cu cât nu poate fi anticipat locul exact în care aceştia vor fi vizibili.

„Dacă pui telescopul, acesta măreşte şi nu te ajută cu nimic să vezi o parte mai mică de cer.

citizen

În privinţa orelor, nu există o oră fixă la care se produce, pentru că maximul unui curent de meteori durează ore întregi, poate şi zile, drept pentru care, chiar dacă maximul a fost undeva când era dimineaţă la noi, se poate vedea şi în următoarea seară. Orele nu sunt aşa de importante.

Ce este mai important: să privească oamenii cerul după miezul nopţii, până la răsăritul Soarelui - măcar o oră, neîntrerupt - iar cel mai bine, mai spre dimineaţă, pentru că locul de unde vin meteorii, radiantul, se ridică după miezul nopţii pe cer şi e bine să fie deasupra orizontului, ca să se vadă meteorii", a precizat Şonka.

Potrivit lui Adrian Şonka, este de preferat ca observaţiile să fie făcute în afara oraşului, dar aceasta nu este o condiţie obligatorie.

"E ceva clasic pentru fiecare curent de meteori: ieşi afară undeva în afara oraşului şi te uiţi măcar o oră cu ochiul liber pe cer, după miezul nopţii.

citizen

Meteorii, stelele acestea căzătoare, sunt foarte rapide şi lasă dâre luminoase pe cer, e proprietatea lor specială aceasta. (...) Teoretic, sunt 40 pe oră.

Practic, se văd jumătate şi dacă stai în oraş vezi şi mai puţine: să vezi cinci-şase stele căzătoare într-o oră nu e destul de spectaculos.

De aceea e mai bine să ieşi în afara oraşului, ca să vezi măcar 10-20 de stele căzătoare pe oră", a precizat el.

Amintim, însă, că încă sunt restricții pe timp de noapte din cauza COVID-19, astfel că poate aveți succes și puteți observa ”stelele căzătoare” de la fereastră.

citizen

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇