Un vulcan a lăsat 6 milioane de oameni fără gaz în Columbia. A avut loc și un cutremur de 6,6 grade (Foto & Video)

Un vulcan a lăsat 6 milioane de oameni fără gaz în Columbia. A avut loc și un cutremur de 6,6 grade (Foto & Video)

Şase milioane de oameni sunt privaţi de gaz în sud-vestul Columbiei, din cauza creşterii puternice a temperaturii în jurul gazoductului care deserveşte regiunea, probabil în urma unui fenomen vulcanic, au anunţat companiile de gaz afectate.

„De pe 24 mai la prânz, serviciul de gaz natural este total întrerupt în sud-vestul ţării”, a anunţat într-un comunicat Gases de Occidente.

Întreruperea afectează circa 6 milioane de oameni, în special 1,3 milioane de locuitori din Cali, al treilea cel mai mare oraş al Columbiei.

ADVERTISING

Potrivit companiei TGI, care exploatează gazoductul afectat, cauza cea mai probabilă este un „incendiu subteran" în zona vulcanului Cerro Bravo, din departamentul central Tolima. În sectorul prin care trece gazoductul au fost detectate temperaturi subterane de peste 600 de grade Celsius şi „roci incandescente", a explicat compania.

Lucrările de restabilire a alimentării ar putea dura o săptămână, a menţionat Gases de Occidente.

Două treimi din cei 50 de milioane de columbieni depind de gaz pentru a găti, potrivit Asociaţiei columbiene a gazului natural.

ADVERTISING

Imagini publicate pe reţele de socializare au arătat persoane gătind la foc de lemne şi cozi lungi la magazinele care vând plite electrice. În oraşele care folosesc autobuze pe gaz, transportul în comun este paralizat.

„Este nevoie de un plan amplu de urgenţă. E o criză cum nu a mai fost de mult timp", a comentat în faţa presei primarul din Cali, Jorge Ivan Ospina.

În plus, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit miercuri seară o zonă izolată aflată la graniţa dintre Columbia şi Panama, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Nu au fost înregistrate victime sau pagube și nici nu a fost emisă alertă de tsunami.

ADVERTISING

Seismul, unul dintre cele mai puternice înregistrate în regiune în ultimii ani, a avut loc la ora 23:05 (04:05 GMT joi) la o adâncime de 10 km în Marea Caraibilor, la 40 km de oraşul panamez Puerto Obaldia, a precizat USGS.

În Panama, cutremurul a fost resimţit în regiunea junglei Darien, la frontiera cu Columbia, pe coasta Mării Caraibilor şi până în capitala Ciudad de Panama, potrivit Protecţiei Civile, care a adăugat că nu are cunoştinţă despre producerea de pagube în urma seismului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇