Putem încetini procesul îmbătrânirii acționând asupra unui singur organ? Studiu promițător realizat pe pești

Putem încetini procesul îmbătrânirii acționând asupra unui singur organ? Studiu promițător realizat pe pești

Institutul pentru Studiul Cancerului și al Îmbătrânirii (IRCAN) din Nisa, Franța, a prezentat recent rezultatele unui studiu care ar putea revoluționa medicina și întreaga noastră existență. Cercetările realizate pe pești au arătat că procesul îmbătrânirii poate fi încetinit acționându-se doar asupra intestinului.

Oamenii de știință observaseră de ceva vreme că procesul îmbătrânirii este accelerat de inflamarea intestinală și infiltrarea microbiană în sânge. Concret, pe măsură ce îmbătrânim, tractul digestiv își diminuează rolul de barieră, iar particule și bacterii nedorite ajung în sânge, accelerând procesul îmbătrânirii.

ADVERTISING

Plecând de la această premisă și de la faptul că, pe măsură ce îmbrătrâneau, lungimea telomerilor peștilor se micșorau (exact ca în cazul oamenilor), oamenii de știință au manipulat genetic peștii zebră, astfel încât telomerii lor să nu se mai diminueze, iar celulele să se dividă din nou cu rapiditate.

Au rezultat schimbările la toate nivelurile, de la metabolism, care s-a îmbunătățit, până la însănătoșirea microbiomului, care a început să semene cu cel al peștilor mai tineri, după cum scrie Science.org, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Aging.

ADVERTISING

Practic, nu doar că procesul îmbătrânirii a fost stopat la nivel intestinal, ci în tot organismul. Peștii și-au recăpătat fertilitatea și starea bună de sănătate. În plus, durata de viață a peștilor a crescut și asta fără a apărea riscul de cancer, ceea ce dă oamenilor de știință speranțe și în ceea ce ne privește.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇