Pielea unei femei a fost întinerită cu 30 de ani! De ce reușita trece granițele esteticului

Pielea unei femei a fost întinerită cu 30 de ani! De ce reușita trece granițele esteticului

Cercetătorii de la Cambridge au reușit performanța de a întineri celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să fie precum cele ale unei persoane de 23 de ani. Numai că, oricât de incredibil ar fi, reușita e chiar mai mare de atât, pentru că deschide drumul întineririi unor organe.

Concret, reușita oamenilor de știință reprezintă un pas important înspre posibilitatea de a regenera alte țesuturi ale corpului, pentru a combate efectele îmbătrânirii, scrie BBC.

Oamenii de știință cred că pot să aplice aceeași tehnică în cazul altor țesuturi ale corpului, obiectivul final fiind acela de a asigura o viață mai sănătoasă la vârste înaintate.

ADVERTISING

„Multe boli comune se înrăutățesc odată cu vârsta și gândul că am putea să îi ajutăm pe oameni în acest fel este foarte entuziasmant”, a declarat șeful echipei de cercetători, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge.

Potrivit acestuia, cercetarea în această direcție este doar în stadiu incipient. Totuși, a spus el, acum se poate demonstra că procesul de întinerire a celulelor este posibil.

Oaia Dolly, deschizătoare de drumuri

Tehnica celulelor stem își are originile în anii '90, când cercetătorii de la Institutul scoțian Roslin au dezvoltat o metodă prin care o celulă matură a unei oi se poate transforma într-un embrion.

ADVERTISING

Descoperirea a dus la crearea celebrei oi clonate Dolly, chiar dacă nu acesta era obiectivul, ci crearea așa-numitelor celule stem embrionare umane.

În cazul de față, celulele pielii care au fost întinerite provin de la o femeie de 53 de ani. Acestea au ajuns însă să se comporte ca niște celule cu 30 de ani mai tinere. 

„Îmi amintesc ziua în care am obținut rezultatele și nu-mi venea să cred că unele din celule erau cu 30 de ani mai tinere decât ar fi trebuit să fie”, a povestit dr. Dilgeet Gill, un alt cercetător implicat în studiu.

ADVERTISING

Cu toate acestea, tehnica nu poate fi implementată pentru moment în clinici, din cauza riscului mai crescut de apariție a cancerului. Reik are încredere că acum, când s-a demonstrat că este posibil să întinerim celulele, echipa sa va găsi o metodă alternativă mai sigură.

„Obiectivul pe termen lung este să extindem durata de viață sănătoasă a oamenilor, nu de a prelungi viața în general, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod cât mai sănătos”, a explicat Reik.

Acesta mai spune că unele dintre primele aplicații ale tehnicii de întinerire a celulelor ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii persoanelor în vârstă în zona corpului care a suferit tăieri sau arsuri, astfel vindecarea fiind mai rapidă.

Următorul pas pentru cercetători este să testeze dacă tehnologia funcționează la alte țesuturi, cum ar fi mușchi, rinichi și celule ale sângelui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇