Descoperire bizară: Bărbații născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât ceilalți. Nu și femeile

Descoperire bizară: Bărbații născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât ceilalți. Nu și femeile

O analiză de mare anvergură, cea mai îndelungată de până acum legată de bebelușii născuți prematur, a concluzionat că bărbații veniți pe lume prematur îmbătrânesc mult mai rapid decât cei născuți la termen.

Studiul, care se referă la îmbătrânirea biologică, arată că această îmbătrânire nu survine brusc. În schimb, sute de gene cheie au o rată mai mare de îmbătrânire decât ar fi normal și natural, arată Science Alert.

S-a observat că bărbații care s-au născut prematur erau, în medie, cu 4,6 ani mai „bătrâni” până la împlinirea vârstei de 30 de ani decât bărbații cu greutate normală la naștere și care erau născuți în aceeași perioadă.

ADVERTISING

Interesant este că diferența nu a fost găsită și în cazul bebelușilor de sex feminin cu greutate extrem de scăzută la naștere (până la un kilogram, numiți și ELBW), potrivit cercetătorilor.

Acest aspect a fost confirmat și de studii anterioare, care au arătat că bebelușii de sex masculin născuți prematur ar fi mai sensibili la stresul prenatal decât cei de sex feminin.

Citește și Record de gemeni! De ce se nasc mai mulți decât oricând în istorie

„Deși nu este clar de ce îmbătrânirea biologică accelerată este observată la bărbați ELBW, asta sugerează că expunerile prenatale joacă un rol important în îmbătrânire”, a explicat Ryan Van Lieshout, neurolog de la Universitatea McMaster din Canada, implicat în studiu.

ADVERTISING

Vezi și 30% dintre copiii lumii sunt intoxicați cu plumb, potrivit unei analize de ultimă oră


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇