Pe măsură ce înaintăm în vârstă ne tot punem problema: ”Încep să îmbătrânesc?” Dar, de fapt, la ce vârstă începem să îmbătrânim?
Un studiu recent a arătat că oamenii îmbătrânesc la vârste diferite. Unii deja au intrat pe această pantă la vârsta de 45 de ani, în timp ce alții, nu, relatează IFL Science.
Cercetarea, care a presupus monitorizarea și nu numai, timp de 40 de ani, a peste 1.000 de persoane născute în anii 1972 – 73 în Noua Zeelandă, a ajuns la concluzia că unii oameni prezintă semne de îmbătrânire biologică la vârsta de 45 de ani, ceea ce le mărește riscul de demență și alte afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă.
Pe de altă parte, însă, alți oameni de aceeași vârstă păreau foarte tineri, aveau puține riduri, agerimea minții era neschimbată, prezentând și o sănătate cardiovasculară extrem de bună.
A devenit clar că ritmul îmbătrânirii, în cazul lor, era altul, mult încetinit, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.
Citește și Oamenii de știință au reușit să amâne îmbătrânirea la șoareci. Viața le-a fost prelungită cu 25%!
Toți subiecții au fost monitorizați de la vârsta de 3 ani, iar studiul a concluzionat că îmbătrânirea nu e un proces brusc și nici nu începe atât de târziu în viață, cum am fi tentați să credem, după cum a explicat Maxwell Elliott, de la Duke University, autorul studiului.
Nu se știe pentru moment ce proporție de oameni îmbătrânește mai repede și nici câți dintre noi sunt privilegiați să arate semne de îmbătrânire mai târziu.
Apoi, mai notează autorul studiului, nu e foarte clar nici ce factori influențează decisiv acest proces. E posibil chiar ca studiul să nu fie reprezentativ pentru întreaga lume, el fiind realizat doar pe neo-zeelandezi.