Vulcanul Etna a erupt: Plouă cu cenușă, zborurile au fost oprite (Foto&Video)

Vulcanul Etna a erupt: Plouă cu cenușă, zborurile au fost oprite (Foto&Video)

Vulcanul Etna a erupt duminică, stârnind o ploaie de cenușă care a acoperit mai multe localități din sud-vestul Italiei, determinând oprirea zborurilor în zonă.

După mai multe cutremure tot mai intense, vulcanul Etna din Sicilia a intrat într-o nouă fază de erupție duminică dimineața. Activitatea vulcanică a putut fi urmărită însă doar cu ajutorul instrumentelor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) din cauza norilor în care se ascunde vulcanul, împidicând obsevarea directă a erupției.

ADVERTISING

Prezența activității vulcanice este confirmată de cutremurele tot mai intense, de vuietele puternice auzite în localitățile Adrano și Biancavilla și de căderea cenușii în localitățile din zonă, precum și în orașul Catania, relatează Catania Today.

...piccola eruzione mattutina...la nostra Etna... siamo a quota #2000mt ristorante #lacantoniera 🔝🔝 #eruzione #sicily

Publicată de La Cantoniera Etna pe Duminică, 21 mai 2023

Potrivit măsurătorilor INGV, erupția s-ar fi produs în craterul de sud-vest al vulcanului, unde se concentrează căderea de cenușă. Cu câteva zile în urmă au fost observate râuri de lavă care ieșeau însă din craterul Bocca Nuova, scrie Live Sicilia.

ADVERTISING

Vulcanologul Boris Behncke, membru al INGV, a emis o ipoteză despre evoluția erupției. "Așa cum spun mereu, când Etna este într-o stare de calm, se gândește la cum să ne păcălească data viitoare. Este evident o activitate explozivă în desfășurare (cădere de cenușă și pietricele pe partea de sud-vest a Etnei), se aud explozii în diverse zone și este probabil ca vinovatul să fie micul prieten obișnuit, craterul de sud-est", a scris acesta pe Facebook.

Pista aeroportului din Catania, al doilea mare oraș din Sicilia, situat la poalele vulcanului, a fost acoperită de cenușă, iar conducerea a decis oprirea activității din motive de siguranță. Serviciul de protecție civilă a instituit Cod Roșu și a anunțat primăriile localităților din zonă să activeze procedurile preventive prevăzute în caz de erupție.

ADVERTISING

Oamenii au postat pe rețelele de socializare imagini cu cenușa care a acoperit casele, șoselele și mașinile.

EFFETTO ETNA A CATANIA#etna #catania #eruzione

Publicată de Acireale Social pe Duminică, 21 mai 2023

Vulcanologii și autoritățile locale monitorizează în continuare situația și le-au recomandat șoferilor să conducă cu atenție și să evite folosirea scuterelor și motocicletelor.

Etna in eruzione adessoFoto by EtNative - to explore Mount Etna

Publicată de MeteoNews 24 pe Duminică, 21 mai 2023

Cu o altitudine de 3.326 de metri, Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, putând erupe de mai multe ori pe an. Este vulcanul cu cea mai lungă serie de erupții documentate istoric - cea mai veche mențiune a unui astfel de eveniment datează din anul 425 înainte de Hristos.

Cea mai lungă erupție despre care există date a avut loc în iulie 1614. Atunci activitatea exploziilor a durat 10 ani, iar vulcanul a emis peste un miliard de metri cubi de lavă, acoperind o suprafață de 21 de kilometri pătrați.

Cea mai puternică și cea mai distructivă erupție a avut loc în 1669, când cutremurele au îngropat zeci de orașe și lava a ajuns până în mare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇