Dezastru în Italia, unde a plouat în 4 zile cât într-un an întreg. Ciclonul a avansat spre România (Video)

Dezastru în Italia, unde a plouat în 4 zile cât într-un an întreg. Ciclonul a avansat spre România (Video)

Peste 20 de râuri s-au revărsat, cel puțin 9 oameni au murit, mai mulți sunt dați dispăruți și zeci de mii au fost evacuați. Aceasta este situația în Emilia Romagna, zonă din nordul Italiei devastată de ciclon.

În doar 4 zile a plouat cât ar fi fost normal în întreg anul. Autoritățile urmează să declare stare de calamitate, pagubele depășind deja câteva miliarde de euro, potrivit Sky Italia.

Codul roșu de vreme severă este și joi în vigoare și școlile sunt închise în regiunea cuprinsă între Cesna și Bologna. Din cauza ploilor abundente, au avut loc și peste 280 de alunecări de teren și cel puțin 400 de drumuri sunt blocate.

Deadly flooding in northern Italy

Cele mai afectate sunt Bologna, Forli-Cesna și Ravenna. Echipele de salvare lucrează fără încetare, salvând oamenii blocați în case sau mașini.

ADVERTISING

Multe orașe au rămas fără curent și apele măsoară 1 metru pe străzi sau chiar mai mult.

Several dead in Italy floods – BBC News

O lovitură grea a primit sectorul agricol. Peste 5.000 de ferme se află sub ape, sere distruse și animale înecate.

Se estimează că sunt zeci de mii de hectare cu viță de vie, kiwi, prune, pere, mere, legume și cereale inundate.

Maltempo in Emilia-Romagna, la vista dal drone: auto sommerse in centro a Faenza

Ciclonul afectează România

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat pentru Digi24 că ciclonul care a devastat Italia se îndreaptă spre estul Europei și deja afectează și România.

„Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și, nu în ultimul rând, asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate. În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu. Se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare”, a spus meteorologul.

Șefa ANM a adăugat că în România fenomenele ar putea deveni extreme, alimentate de o încălzire a temperaturii nespecifică acestei perioade.

„Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal, am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben. Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISING

Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale, însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial", a mai spus Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, vremea va rămâne instabilă până la finalul lunii mai, care este, oricum, cea mai ploioasă lună a primăverii. „Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (…) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (…) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 - 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇