Soluția simplă și eficientă care protejează Bazilica San Marco de inundații (Foto & Video)

Soluția simplă și eficientă care protejează Bazilica San Marco de inundații (Foto & Video)

Structuri simple din beton și sticlă protejează Bazilica San Marco din Veneția, o biserică veche de 900 de ani, de apa sărată care îi măcina fundația.

O soluție simplă dar eficientă apără coloanele de marmură și mozaicurile prețioase ale bazilicii de eroziunea provocată de apa sărată a mării: un set de bariere din sticlă a fost instalat în jurul edificiului istoric, relatează The Guardian.

Chiar și după ce se evaporă, apa mării lasă în urmă cristale de sare care pot coroda baza coloanelor și plăcile din marmură, a explicat arhitectul Mario Piana care se ocupă de restaurarea bazilicii.

ADVERTISING

Panourile modulare din sticlă au fost montate pe o bază din beton armat îngropată sub pavajul Pieței San Marco pentru a rezista forței apei. Sistemul poate reține apa până la nivelul de 1,10 metri în piață.

Bariera din sticlă face parte dintr-un proiect ingineresc care prevede realizarea unor canale pe sub bazilică și piața cu același nume, care să preia apa din lagună, împiedicând-o să inunde locul.

Clădirile din Veneția, ridicate pe piloni de-a lungul canalelor, se confruntă cu inundații încă de la înființarea oraşului, cu 1.600 de ani în urmă. Creșterea nivelului mării și vremea extremă pe care cercetătorii o asociază cu criza climatică au înmulțit aceste revărsări ale apei.

New glass barriers protect St. Mark’s Basilica from high tides

Bazilica San Marco a fost construită pe unul dintre cele mai ridicate locuri acum aproape 1.000 de ani, însă tasarea solului și creșterea nivelului mării au făcut ca aceasta să stea acum pe unul dintre cele mai joase locuri din Veneția. Din această cauză, San Marco e inundată mai des și rămâne vulnerabilă, în ciuda montării unor bariere subterane în jurul lagunei pentru a proteja Veneția de inundații care depășesc nivelul de 1,3 metri înălțime.

ADVERTISING

Inundațiile din noiembrie 2019 au avut un efect devastator pentru că apele nu s-au retras rapid, lăsând sub apă o parte din bazilică timp de aproape 24 de ore.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇