Vulcanul Etna se dezlănțuie: Exploziile de lavă au atins 1.500 de metri înălțime. Cum se explică fenomenul (Foto & Video)

Vulcanul Etna se dezlănțuie: Exploziile de lavă au atins 1.500 de metri înălțime. Cum se explică fenomenul (Foto & Video)

Cel mai activ vulcan al Europei a fost la activitate maximă în ultimele săptămâni, aruncând în aer magmă incandescentă și nori de cenușă care au ajuns până în Catania, al doilea oraș ca mărime din Sicilia aflat la sud de vulcanul Etna.

Erupțiile spectaculoase ale vulcanului Etna au atins apogeul luni, când exploziile de lavă au atins 1.500 de metri înălțime, alcătuind una dintre cele mai spectaculoase imagini din ultimele decenii, potrivit experților citați de The Guardian.

Italy's Mount Etna keeps belching lava and rocks

Potrivit experților, spectacolul de lumini face parte din erupția stromboliană (lavă fluidă cu conținut ridicat de gaze – n.red), o activitate care ar fi, de fapt, normală pentru vulcanul înalt de peste 3.300 de metri.

Mount Etna, Europe’s most active volcano, erupts with a show of lava and ash in Catania, Italy. More photos: https://reut.rs/2P8pqyV ???? Antonio Parrinello

Posted by Reuters Pictures on Tuesday, February 23, 2021

”Etna face spectacol zilele acestea”, spune vulcanologul Marco Neri, membru al INGV, Institutul Național de Geofizică și Vulanologie din Italia.

ADVERTISING

”Aceasta este cu siguranță cea mai puternică explozie a craterului sudic, descoperit în 1971. Nu am văzut astfel de explozii de ani de zile, dar în acest moment ele nu prezintă un risc pentru populație, în afară de smogul care poate cauza probleme de respirație uneori, dar și al cenușei care acoperă clădirile și străzile”, explică acesta.

Luni, în jurul orei 23:00, exploziile de lavă înconjurate de nori gigantici de cenușă au depășit o înălțime de 1.500 de metri, în timp ce mii de fragmente de rocă au fost auncat din crater la câteva kilometri distanță.

#Etna #Volcano Erupted Again ????????23.02.2021 #italia Karachi Doppler / Weather Updates PK

Posted by Weather Updates PK on Tuesday, February 23, 2021

”A fost cu siguranță una dintre cele mai spectaculoase erupții ale ultimelor decenii”, crede și Boris Behncke, vulcanolog la Institutul Național de Geofizică din Catania.

ADVERTISING

”Dar e în limitele obișnuite ale activității acestui vulcan. Etna face lucruri normale, chiar dacă de fiecare dată spectacolul pare mai mare, mai puternic, mai colorat și mai amenințător”, spune el.

Potrivit specialiștilor în vulcanologie, Etna aruncă un tip de magmă primitivă, a cărei compoziție s-a schimbat foarte puțin față de mantaua Pământului în care s-a format. Este vorba despre o magmă care vine din inima muntelui și care aduce cu ea o încărcătură foarte mare de gaze.

De aceea poate să producă ”arteziene” impresionante de lavă.

Eruption from at Mount Etna
Foto: Hepta.ro
ADVERTISING

Istoria spectaculoasă a vulcanului Etna

”Să nu uităm că în 1789, artezienele de lavă au atins 3.000 de metri înălțime. Se spune că lava lumina atât de tare cerul încât puteai să citești și noaptea”, amintește Boris Behncke.

Erupțiile frecvente ale vulcanului Etna au schimbat profund peisajul în sud-estul Siciliei și de multe ori a reprezentat o amenințare la adresa așezărilor aflate la poalele sale.

Cea mai lungă erupție despre care există date a avut loc în iulie 1614. Atunci activitatea exploziilor a durat 10 ani iar vulcanul a emis peste 1 miliard de metri cubi de lavă, acoperind o suprafață de 21 de kilometri pătrați.

Cea mai puternică și cea mai distructivă erupție, însă, a avut loc în 1669. Atunci cutremurele au îngropat zeci de orașe și lava a ajuns până în mare.

O. D.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇