Una dintre cele mai populare destinații de vacanță de pe continent le-a interzis turiștilor să folosească valize pe roți în interiorul orașului. Turiștii pot sosi cu trolere, dar nu au voie să utilizeze roțile.
Cei care plănuiesc să viziteze Dubrovnik în această vară trebuie să țină cont, atunci când își fac bagajele, că vor avea de respectat o nouă regulă. Autoritățile din pitorescul oraș croat au interzis folosirea valizelor cu roți, popularele trolere, pentru a reduce zgomotul pe care acestea îl fac atunci când sunt trase pe străzi și care îi agasează pe localnici, în special în toiul nopții, scrie Lonely Planet.
Conform noilor prevederi, accesul cu trolere în orașul vechi este permis, însă acestea trebuie ridicate și cărate fără folosirea roților.
Amenda pentru nerespectarea regulii este de 265 de euro. Nu se cunoaște, însă, ce se întâmplă dacă o persoană nu poate ridica valiza din cauza unei dizabilități fizice.
Inițiativa face parte dintr-un plan mai amplu de a interzice toate bagajele în Dubrovnik începând din noiembrie. Din toamnă, turiștii vor fi obligați să-și lase bagajele într-un loc special amenajat pentru a li se permite accesul dincolo de zidurile orașului vechi. Vizitatorii vor trebui să plătească un curier care le va transporta bagajele cu un vehicul electric la locul în care sunt cazați.
Dubrovnik are o populație de 41.000 de locuitori, iar în 2019, înainte de pandemie, a fost vizitat de 1,5 milioane de turiști.
O altă măsură care vizează reducerea zgomotului prevede că localurile cu terase unde nivelul zgomotului depășește 55 de decibili primesc amendă și se dispune suspendarea activității timp de o săptămână.
Autoritatea de turism din Dubrovnik a realizat și un material video, intitulat "Respectați orașul", care va fi difuzat pe navele de croazieră ce ancorează în port și în avioanele care aterizează în Croația.
Clipul oferă sfaturi de comportament civilizat, de exemplu, să nu folosească o bicicletă sau un scuter electric în orașul vechi și să se cațere sau să interacționeze cu monumentele.
UNESCO a avertizat în anii trecuți că orașul vechi din Dubrovnik, inclus pe lista patrimoniului mondial al organizației, este în pericol din cauza comportamentului necivilizat al cohortelor de turiști. În 2017, municipalitatea s-a străduit să facă orașul mai sustenabil, inclusiv prin limitarea numărului de autobuze turistice și nave de croazieră care ancorau în port.
T.D.