Orașul din Europa în care va fi ridicat un bloc acoperit cu 300 de pomi și 10.000 de plante (Foto & Video)

Orașul din Europa în care va fi ridicat un bloc acoperit cu 300 de pomi și 10.000 de plante (Foto & Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Un arhitect italian va dezvolta un proiect arhitectonic urban intitulat „Wonderwoods”, un bloc-turn acoperit de verdeață ce va fi ridicat în Olanda.

Un tufiș de coacăze și un păr sunt primii din cei 300 de pomi și 10.000 de plante care vor transforma un bloc-turn din orașul olandez Utrecht într-o pădure, relatează Euronews.

Utrecht intră astfel pe lista orașelor care vor implementa conceptul arhitectului italian Stefano Boeri. În vârstă de 66 de ani, acesta a realizat prima pădure verticală în Milano.

ADVERTISING

Proiectul Bosco Verticale din cartierul milanez Porta Nuova a inspirat o nouă generație de proiecte urbane de reîmpădurire, iar principiile conceptului său s-au răspândit în toată lumea, din Italia în Franța, Elveția, Albania, la Cairo și Dubai.

Proiectul "Wonderwoods Vertical Forest" va fi ridicat într-un cartier din Utrecht și va fi inaugurat în vara anului viitor. "Va fi un model de integrare virtuoasă între arhitectură și natură, care sperăm să fie folosit pentru a face orașele din ce în ce mai verzi", a spus arhitecta Francesca Cesa Bianchi, partener și director de proiecte la casa Stefano Boeri Architetti.

Ce avantaje are pădurea verticală

  • Cu 300 de arbori din 30 de specii diferite și mii de plante pe fațade, turnul va deține vegetația unui hectar de pădure.
  • Ecosistemul urban va produce 41 de tone de oxigen în fiecare an. În același timp va absorbi dioxid de carbon și va capta particulele fine de praf, estimează arhitecții,
  • Pe lângă purificarea aerului, "stratul" verde atenuează poluarea fonică a orașului. Vara, umbra frunzișului său va reduce efectul de insulă de căldură, reducând temperatura fațadelor și în interiorul clădirii. Acest proces va avea un efect semnificativ asupra microclimatului local și a stării de spirit a locatarilor și locuitorilor cartierului, mai ales în contextul schimbării climei.
  • Oamenii vor simți și beneficiile reducerii consumului de energie, întrucât vor folosi mai rar aparatele de aer condiționat.

Inspirat de vegetația din Parcul Național Utrechtse Heuvelrug, cu copaci proveniți de la pepinierele Van den Berk, această grădină urbană va avea nevoie și de o îngrijire specială. Un grup de "grădinari zburători", de la Royal Ginkel Group, va coborî periodic cu sisteme de suspendare pe bază de corzi și scripeți de pe acoperișul clădirii pentru a îngriji vegetația, așa cum se întâmplă acum în Bosco Verticale din Milano.

ADVERTISING

Proiectul constă din două turnuri, de 105 și 70 de metri înălțime, în care vor fi amenajate locuințe și birouri. Turnul mai mic (Tower A) va fi transformat în pădure verticală. În total, ansamblul va avea 200 de apartamente de diferite tipuri și 15.000 de metri pătrați de birouri.

Utrecht nu este primul oraș din Olanda care va avea o pădure verticală. În 2021, Stefano Boeri Architetti a creat la Eindhoven proiectul Trudo Vertical Forest, prima pădure verticală din lume care a oferit locuințe de protecție socială cu chirii reduse și spații de cazare pentru tineri și studenți.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇