Iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună din istorie

Iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună din istorie
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Iulie 2023 a bătut recordul celei mai calde luni înregistrate vreodată pe Terra, cu 0,33°C în plus faţă luna care deţinea până în prezent recordul – luna iulie din 2019 -, anunţă marţi serviciul european Copernicus.

Luna trecută – marcată de canicule şi incendii în întreaga lume – a înregistrat o temperatură a aerului cu 0,72°C mai caldă decât media recentă (1991-2020) a lunilor iulie, relatează AFP.

În primele şapte luni ale anului, 2023 se clasează pentru moment ca al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată.

ADVERTISING

Vestea vine după ce şi iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global din istoria măsurătorilor meteo prin prisma temperaturilor înregistrate în apa mărilor şi în aer, potrivit aceluiaşi serviciu Copernicus, finanţat de Uniunea Europeană.

„A fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global, depăşind cu peste 0,5°C media din intervalul 1991-2020 şi depăşind iunie 2019 – precedentul record – cu o marjă substanţială”, precizează raportul Copernicus.

Programul european Copernicus şi-a bazat concluziile pe analize generate cu ajutorul computerelor, care au folosit miliarde de date furnizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din lumea întreagă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇