Recordul de căldură în oceane a fost doborât și El Niño e abia la început. Coralii mor, rechinii pot deveni agresivi, iar planeta se sufocă treptat

Recordul de căldură în oceane a fost doborât și El Niño e abia la început. Coralii mor, rechinii pot deveni agresivi, iar planeta se sufocă treptat

Oceanele au atins cea mai mare temperatură înregistrată vreodată, ceea ce are implicații grave pentru sănătatea planetei noastre. Temperatura medie zilnică la suprafața mării la nivel mondial a depășit recordul din 2016 în această săptămână, potrivit serviciului UE pentru schimbări climatice Copernicus.

A fost înregistrată o temperatură de 20,96 grade Celsius, cu mult peste media din această perioadă a anului, scrie BBC.

Oceanele sunt un regulator vital al climei. Acestea absorb căldură, produc jumătate din oxigenul Pământului și determină fenomenele meteorologice. Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că mai mult gaz care încălzește planeta va rămâne în atmosferă. Și poate accelera, de asemenea, topirea ghețarilor care se varsă în ocean, ceea ce duce la o creștere mai mare a nivelului mării.

ADVERTISING

Rechinii pot deveni agresivi

De asemenea, oceanele mai fierbinți și valurile de căldură afectează speciile marine precum peștii și balenele, care se deplasează în căutarea apelor mai reci, perturbând lanțul trofic.

Experții avertizează că unele animale prădătoare, inclusiv rechinii, pot deveni agresive, deoarece sunt derutate de temperaturile mai ridicate.

„Există o decolorare pe scară largă a coralilor la recifele de mică adâncime din Florida și mulți corali au murit deja”, a declarat dr. Kathryn Lesneski, de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă, care monitorizează un val de căldură marin în Golful Mexic.

ADVERTISING

Oamenii de știință sunt îngrijorați de încălzirea puternică a oceanelor. Dr. Samantha Burgess, de la Copernicus, spune că luna martie ar trebui să fie luna în care oceanele la nivel global sunt cele mai calde, nu august.

„Faptul că am văzut această creștere a temperaturii acum mă face să mă tem în legătură cu cât de mult se poate încălzi oceanul până în martie anul viitor”, explică ea.

Cercetătorii investighează de ce oceanele sunt atât de fierbinți în acest moment, dar consideră că schimbările climatice fac mările mai calde, deoarece absorb cea mai mare parte a încălzirii din emisiile de gaze cu efect de seră.

ADVERTISING

„Cu cât ardem mai mult combustibili fosili, cu atât excesul de căldură va fi îndepărtat de oceane, ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a le stabiliza și a le aduce înapoi acolo unde erau”, explică dr. Burgess.

El Niño e abia la început

Noul record de temperatură medie bate recordul stabilit în 2016, când fenomenul El Niño era în plină desfășurare. El Niño are loc atunci când apa caldă iese la suprafață în largul coastei de vest a Americii de Sud, determinând temperaturile globale să crească.

Un alt El Niño a început acum, dar oamenii de știință spun că este încă slab - ceea ce înseamnă că se așteaptă ca temperaturile oceanelor să crească și mai mult în lunile următoare.

Recordul de temperatură de acum vine după o serie de valuri de căldură marine în acest an, inclusiv în Marea Britanie, Atlanticul de Nord, Marea Mediterană și Golful Mexic. „Valurile de căldură marine pe care le vedem se produc în locuri neobișnuite, unde nu ne așteptam”, spune profesorul Burgess.

În iunie, temperaturile din apele Marii Britanii au fost cu 3 până la 5 grade Celsius mai mari decât media, potrivit Met Office și Agenția Spațială Europeană. În Florida, temperaturile de la suprafața mării au atins 38,44 grade Celsius săptămâna trecută.

În mod normal, temperaturile ar trebui să fie între 23 și 31 de grade, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA).

Valurile de căldură marine și-au dublat frecvența între 1982 și 2016 și au devenit mai intense și mai lungi începând cu anii 1980, potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Antarctica se topește

În același timp, Antarctica se confruntă în prezent cu schimbări dramatice într-un ritm fără precedent. Nivelul gheții scade vertiginos, deoarece fenomenele meteo extreme au loc mai repede decât au prezis oamenii de știință.

Temperaturile au crescut cu până la 40 de grade Celsius peste medie, potrivit The Guardian. Atât vara trecută, cât și iarna aceasta, extinderea gheții marine a atins minime record.

Aceste schimbări aduc incendii, inundații, boli și alte evenimente care au un impact grav asupra ecosistemelor și societății. Oamenii de știință au avertizat cu privire la schimbările climatice globale și impactul acestora încă de la primul raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, la începutul anilor 1990.

”Antarctica este o componentă esențială a sistemului Pământului. Ne aflăm într-un moment critic, care ne afectează bunăstarea, generațiile viitoare și ecosistemele la nivel global. Solicităm urgent tuturor țărilor să-și îndeplinească angajamentele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, spun oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇