Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare susțin că valul sever de căldură ar fi normal și nu ar avea legătură cu schimbările climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare susțin că valul sever de căldură ar fi normal și nu ar avea legătură cu schimbările climatice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

Schimbările climatice cauzate de activitățile umane au jucat și joacă un rol esențial în valurile de temperaturi extreme care au cuprins America de Nord, Europa și China în luna iulie. În absența crizei climatice, astfel de evenimente ar fi fost extrem de rare. Cu toate acestea, unii utilizatori din spațiul online pun la îndoială faptul că temperaturile record au vreo legătură cu efectele cauzate de schimbările climatice sau, alternativ, că schimbările climatice ar fi cauzate preponderent de activitatea umană. Potrivit unor afirmații, „clima s-a schimbat întotdeauna, dar asta nu are nimic de-a face cu activitățile umane”, iar „valul recent de căldură este normal și nu are nicio legătură cu efectele schimbărilor climatice”.

Care sunt faptele?

Un raport publicat de World Weather Attribution, organizație care studiază cauzele vremii extreme, arată că Europa a trecut prin valuri de căldură din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, ca urmare a încălzirii cauzate de activitățile umane, iar în lipsa schimbărilor climatice induse de om, aceste valuri de căldură ar fi fost extrem de rare. Raportul susține că temperaturile din luna iulie 2023 nu s-ar fi înregistrat în sudul Europei dacă planeta nu ar fi fost încălzită prin arderea combustibililor fosili. Cu toate că fenomenul meteorologic El Nino a contribuit probabil la căldura suplimentară în unele regiuni, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost factorul major care a determinat valul de temperaturi extreme.

ADVERTISING

Paulo Ceppi, profesor de științe climatice la Imperial College London, afirmă valurile de căldură precum cele din ultimii ani pot fi ocazionale, însă în prezent observăm că acestea apar mai des și sunt mai severe. Prin comparație, înainte de revoluția industrială, un val de căldură care ar fi avut loc o dată la 50 de ani are loc acum de cinci ori mai des. 

De asemenea, Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, susține că vremea extremă cu care ne confruntăm în ultimii ani nu reprezintă doar fluctuații de temperatură, ci un tipar care devine tot mai pronunțat: „chiar dacă nu aveți încredere în ceea ce vă spune știința despre schimbările climatice, ar trebui să aveți încredere în observații, iar observațiile ne arată fără echivoc faptul că sistemul climatic s-a încălzit, iar evenimentele extremele se grupează și devin mai frecvente decât înainte”

ADVERTISING

Temperatura aerului european pe continent – anomalii pentru vara 1950–2022, comparativ cu media perioadei de referință 1991–2020.

Sursa: https://climate.copernicus.eu/esotc/2021/temperature

Legătura dintre încălzirea globală alimentată cu combustibili fosili și valurile de căldură este deja evidentă. Raportul publicat de Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice susține că „fiecare 0,5°C suplimentar de încălzire globală provoacă creșteri clar perceptibile ale intensității și frecvenței temperaturilor extreme calde, inclusiv a valurilor de căldură”. Chiar și fără calcule sau modelări computerizate sofisticate, tiparul este clar: cei mai călduroși opt ani sunt ultimii opt ani. Vara anului 2023 se îndreaptă pe aceeași cale. Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA, luna trecută a fost cea mai fierbinte lună de iunie înregistrată vreodată la nivel global. În timp, luna iulie va fi nu doar cea mai caldă lună de iulie, dar va fi și cea mai caldă lună din istorie din punct de vedere al temperaturii medii globale absolute.

Narațiuni alimentate de conținuturi false/ înșelătoare:

  • Clima s-a schimbat întotdeauna, dar asta nu are nimic de-a face cu activitățile umane”;
  • „Valul recent de căldură este normal și nu are nicio legătură cu efectele schimbărilor climatice”;
  • „Schimbările climatice nu sunt cauzate de activitățile umane”, „Încălzirea globală este doar o agendă politică”.

Evaluarea noastră: Afirmații înșelătoare

ADVERTISING

În timp ce valurile de căldură sunt fenomene naturale, acestea sunt agravate de efectele încălzirii globale. În prezent, observăm că aceste valuri apar mai des și sunt mai severe. Schimbările climatice cauzate de activitățile umane au jucat și joacă un rol esențial în valurile de temperaturi extreme din ultimii ani.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

euronews.com – Europe heatwave: Here are some of the most common myths debunked

euronews.com – Anticyclones, marine heatwaves and climate change: The science behind Europe’s brutal summer

eu.usatoday.com – Fact check: Climate change caused by humans, celestial ‘magnetic state’ not cause of extreme heat

worldweatherattribution.org – Extreme heat in North America, Europe and China in July 2023 made much more likely by climate change

public.wmo.int – Past eight years confirmed to be the eight warmest on record

reuters.comClimate change role in July heatwaves ‘overwhelming’, scientists say

bbc.com – Climate change: July set to be world’s warmest month on record

climate.copernicus.eu – Temperature


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇