Ne fierb oceanele: Temperaturi fără precedent, similare cu cele ale unei căzi cu hidromasaj. Viața marină e în pericol

Ne fierb oceanele: Temperaturi fără precedent, similare cu cele ale unei căzi cu hidromasaj. Viața marină e în pericol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temperatura de la suprafață a oceanului din jurul Floridei a crescut până la 38,4 grade Celsius săptămâna aceasta, ceea ce ar putea fi un record global.

O geamandură situată în apele Golfului Manatee din parcul național Everglades a înregistrat această temperatură ridicată luni după-amiaza, au arătat datele guvernului american. Și alte geamanduri din apropiere au înregistrat peste 38 de grade C, potrivit The Guardian.

Temperaturile normale ale apei în această perioadă a anului ar trebui să fie între 23 de grade C și 31 de grade C, conform Administrației americane pentru Oceane și Atmosfere.

ADVERTISING

Nivelul de căldură înregistrat în această săptămână este aproximativ același cu cel al unei căzi cu hidromasaj.

Înregistrările referitoare la temperatura de la suprafața oceanului nu sunt păstrate, dar un studiu din 2020 arată că cea mai ridicată temperatură observată a fost de 37,61 grade C în Golful Persic.

Valorile extreme se adaugă avertismentelor anterioare cu privire la încălzirea apelor din sud-estul Statelor Unite. Coasta de sud a Floridei se confruntă cu un val de căldură extremă, care amenință viața marină și ecosistemele oceanice.

ADVERTISING

„Nu ne așteptam ca această încălzire să se întâmple atât de devreme și să fie atât de extremă. Acest lucru pare să fie fără precedent în înregistrările noastre”, a declarat pentru CNN Derek Manzello, de la Coral Reef Watch din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration.

Valurile de căldură afectează din ce în ce mai mult oceanele lumii, distrugând algele, iarba de mare și coralii și ucigând animale marine. Cercetările au arătat că numărul de zile de caniculă oceanică s-a triplat în ultimii ani.

ADVERTISING

Un val de căldură din 2021 a ucis probabil mai mult de 1 miliard de animale marine de-a lungul Pacificului, au spus experții.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite a raportat la începutul acestei luni că temperaturile mării la nivel global au atins niveluri record în mai. Temperaturile de la suprafața mării la nivel mondial au doborât recordurile lunare de căldură în aprilie, mai și iunie.

Administrația americană pentru Oceane și Atmosfere a avertizat la începutul acestei luni că apa mai caldă din jurul Floridei ar putea favoriza furtunile tropicale și uraganele.

Record de temperatură și în Marea Mediterană

Și apele Mării Mediterane au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică din istoria măsurătorilor de acest tip, a anunţat principalul centru de cercetări maritime din Spania.

"Un nou record pentru perioada 1982-2023 a fost stabilit pentru temperatura mediană cotidiană la suprafaţa Mării Mediterane, cu 28,71 grade Celsius", au anunţat cercetătorii de la Institutul de ştiinţe ale mării (ICM) din Barcelona, după ce au analizat datele satelitare transmise de serviciul european Copernicus, informează AFP.

Precedentul record, care era de 28,25 grade Celsius, data din 23 august 2003.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇