Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de caniculă în zonele urbane

Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de caniculă în zonele urbane
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Plantarea mai multor copaci în zonele urbane pentru a reduce temperaturile estivale ar putea scădea cu o treime numărul deceselor legate direct de valurile de caniculă, potrivit unui nou studiu publicat miercuri.

Studiul, publicat în revista britanică The Lancet, a dezvăluit că în cazul în care acoperirea cu vegetaţie a unui oraş ar putea atinge 30% din suprafaţa sa, comparativ cu media de 14,9% din prezent, aceasta ar reduce temperatura, în medie, cu 0,4 grade Celsius în timpul valurilor de căldură, relatează AFP.

ADVERTISING

Potrivit studiului, dintre cele 6.700 de decese premature atribuite creşterii temperaturilor în 93 de oraşe europene în 2015 o treime ar fi putut fi evitate astfel.

Acesta este primul studiu care indică, în contextul încălzirii globale în oraşe, că numărul deceselor premature ar putea fi evitate prin plantarea unui număr mai mare de copaci, a subliniat autoarea principală a studiului, Tamara Iungman, cercetătoare la Institutul de Sănătate din Barcelona.

Temperaturile din oraşe sunt mai ridicate comparativ cu cele din suburbii sau din mediul rural, din cauza insulelor de căldură.

ADVERTISING

Această diferenţă de temperatură se produce în principal din cauza îndepărtării vegetaţiei, a evacuării căldurii din sistemele de climatizare, precum şi a asfaltului şi a materialelor de construcţie de culoare închisă, care absorb şi reţin căldura.

"Ştim deja că temperaturile ridicate din mediul urban sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătăţii, precum insuficienţa cardiorespiratorie, creşterea numărului de spitalizări şi de decese premature", a declarat Iungman într-un comunicat.

"Scopul nostru este de a informa factorii politici şi factorii de decizie la nivel local despre beneficiile integrării strategice a infrastructurii verzi în planificarea urbană pentru a promova medii urbane mai durabile, mai rezistente şi mai sănătoase", a mai spus ea.

ADVERTISING

Din cauza încălzirii globale cauzată de oameni, creşterile de temperatură în localităţi vor fi mai intense, sporind nevoia oraşelor de a se adapta pentru a îmbunătăţi rezultatele în materie de sănătate.

Europa a cunoscut anul trecut cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată şi al doilea cel mai fierbinte an. La nivel mondial, valurile de căldură ating niveluri record, iar durata lor a crescut în ultimele decenii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇