Lista cu ce va dispărea de pe Pământ, dacă nu oprim încălzirea globală. În scurt timp, cât să apucăm să le povestim nepoților

Lista cu ce va dispărea de pe Pământ, dacă nu oprim încălzirea globală. În scurt timp, cât să apucăm să le povestim nepoților
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Încălzirea globală nu e doar o poveste, iar dacă temperaturile continuă să crească, mai multe forme de viața de pe Terra – de la lacuri cu propriile biosisteme la specii de viețuitoare – vor dispărea cu totul. Și nu într-un viitor îndepărtat, ci în următoarele zeci de ani.

Practic, e posibil ca nepoții noștri să mai poată vedea unele specii doar în cărți și materiale video.

Cu ocazia Zilei Pământului, CNN a întocmit o listă cu lucrurile de care ne vom despărți pentru totdeauna, dacă nu reușim să încetinim considerabil încălzirea globală:

ADVERTISING
  • Great Salt Lake (în traducere, Marele Lac Sărat) din Utah, Statele Unite. Are o suprafață de 4.400 km pătrați. Din cauza secetei cauzate de schimbările climatice, în ultimii ani nivelul apei a scăzut atât de mult încât - dacă tendința continuă - ar putea dispărea în următorii 5 ani.
  • Alpii - lanț muntos care se întinde din Austria și Slovenia până în sud-estul Franței - și-ar putea pierde 70% din stratul de zăpadă până la finalul secolului.
  • Creșterea nivelului apelor în urma încălzirii globale riscă să inunde până în 2070 mangrovele din Sundarbans (Bangladesh), locul în care încă trăiesc în libertate ultimii circa 350 de tigri bengalezi de pe planetă. Odată cu dispariția respectivului habitat, riscă să dispară specia.
  • creșterea temperaturii afectează grav populația de țestoase. Înfierbântarea nisipului schimbă sexul puilor de țestoasă în timp ce eclozează. Mai exact, când nisipul are peste 31 de grade Celsius, se formează femelele. În 2017-2021, în Florida, aproape toate țestoasele care au ieșit din ouă au fost femele. Or, asta pune în pericol perpetuarea speciilor de țestoase.
  • morsele au mari probleme la țărm, dacă se topesc straturile masive de gheață pe care sunt obișnuite să trăiască. Un documentar Netflix a arătat cum - în lipsa stratului de gheață și nereușind să își adapteze la timp comportamentul - foci de 80 de kilograme se prăbușeau de pe stânci pe malurile pietroase.
  • Pe măsură ce se încălzește, urșii Panda - care deja trăiesc în grupuri mici, izolate, în pădurile Chinei - vor fi nevoiți să se retragă la altitudini din ce în ce mai mari. Vor fi și mai izolați, în condițiile în care și acum reproducerea lor, pe cale naturală, e foarte înceată. Doar ceva mai puțin de 2.000 de Panda mai trăiesc în libertate, în pădurile Chinei.
  • crabii de zăpadă au nevoie de ape reci ca să supraviețuiască. În condițiile în care temperatura apelor crește, aceste crustacee dispar rapid. În 2018, populația globală de crabi de zăpadă era estimată la 8 miliarde. În 2021, mai erau doar 1 miliard. În Marea Bering, în 2022, nu s-au mai pescuit crabi de gheață, pentru prima oară în istoria cunoscută. Motivul: după mai multe expediții de explorare, pescarii nu au găsit nici măcar un exemplar.
ADVERTISING

Pentru mai multe informații despre minunile naturii care vor dispărea, odată cu creșterea temperaturii globale, aflați din materialul interactiv al CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇