Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi și atribuite în mod eronat Forumului Economic Mondial despre „sacrificarea animalelor de companie pentru a combate încălzirea globală”

Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi și atribuite în mod eronat Forumului Economic Mondial despre „sacrificarea animalelor de companie pentru a combate încălzirea globală”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fact checking

Informații de context

În spațiul online au circulat mai multe afirmații care susțineau că Forumul Economic Mondial (WEF) „a cerut sacrificarea animalelor de companie pentru a combate schimbările climatice” sau că acesta „a emis o directivă pentru sacrificarea animalelor de companie pentru a salva clima”. Drept dovadă pentru aceste afirmații a fost invocat un articol al postului de televiziune CNN publicat în septembrie 2022.

Care sunt faptele?

Forumul Economic Mondial (WEF) nu a susținut și nu a emis vreodată măsuri sau directive care ar prevede „necesitatea de a sacrifica animalele de companie”. WEF a publicat sau a distribuit unele rapoarte despre conceptul de „amprentă de carbon”, însă niciunul dintre aceste articole nu au încurajat uciderea animalelor de companie. De fapt, articolele publicate de WEF recomandă  o abordare sustenabilă, în care animalele de companie ar putea fi hrănite cu o cantitate moderată de carne și sub-produse de origine animală.

ADVERTISING

De asemenea, articolul publicat de CNN, intitulat „Animalele noastre de companie fac parte din problema climei. Aceste sfaturi vă pot ajuta să minimizați amprentele lor de carbon”, nu a susținut că animalele de companie ar trebui să fie sacrificate. De fapt, articolul citează un studiu din 2017 care a arătat că asigurarea hrănii destinate câinilor și pisicilor creează echivalentul a aproximativ 64 de milioane de tone de dioxid de carbon în SUA în fiecare an. Aceste date sunt similare cu impactul asupra mediului în urma arderii combustibililor a 13,6 milioane de mașini.

ADVERTISING

Astfel, aceste observații nu sugerează că sacrificarea animalelor de companie ar fi o soluție. De fapt, articolul CNN susține în mod explicit că „soluția nu reprezintă să ne luăm rămas bun de la prietenii de companie”.  De asemenea, autorul studiului citat de CNN a declarat pentru PolitiFact că afirmațiile despre uciderea animalelor de companie sunt „ridicole”.

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi și atribuite în mod eronat

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile despre Forumul Economic Mondial sau CNN care „au cerut sacrificarea animalelor de companie” și  „activiștii climatici intenționează să sacrifice milioane de câini pentru a combate încălzirea globală” sunt lipsite de dovezi și atribuite în mod fals. Articolele și rapoartele publicate de aceste instituții oferă sfaturi pentru a minimiza amprenta de carbon generată de animalele de companie și nu au susținut că acestea ar trebui să fie sacrificate.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

snopes.com – Did World Economic Forum Call for Slaughter of Millions of Pets To Save Climate?

edition.cnn.com – Our Pets Are Part of the Climate Problem. These Tips Can Help You Minimize Their Carbon Pawprints

weforum.org – This Surprising Innovation Could Cut Your Pet’s Carbon Pawprint

journals.plos.org – Environmental impacts of food consumption by dogs and cats

politifact.com – No, climate activists have not vowed to slaughter millions of dogs


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇