Green fact checking-ul săptămânii: Fotografii cu Statuia Libertății prezentate distorsionat pentru a nega încălzirea globală

Green fact checking-ul săptămânii: Fotografii cu Statuia Libertății prezentate distorsionat pentru a nega încălzirea globală

Informații de context

O postare recurentă, ce a circulat în ultimii ani pe rețelele sociale, prezintă două fotografii cu Statuia Libertății făcute la o distanță de aproximativ o sută de ani ca fiind o dovadă a faptului că nivelul mărilor și oceanelor nu ar fi crescut semnificativ, prin urmare, criza climatică fie nu există, fie este excesiv amplificată.

În primul rând, creșterea documentată a nivelului mării de aproximativ 25 cm în decursul ultimilor 100 de ani nu poate fi documentată printr-o simplă comparație a fotografiilor, au declarat experții pentru Reuters.

În al doilea rând, măsurătorile produse de Agenția Națională pentru Ocean și Atmosferă (NOAA) la The Battery, New York, lângă Statuia Libertății, din 1855 până astăzi, arată o tendință de creștere cu aproximativ 2,9 mm a nivelului mării în fiecare an.

ADVERTISING

Observațiile prin satelit de la Centrul de Zbor Spațial Goddard de la NASA au raportat o creștere de 3,3 milimetri pe an a nivelului mării începând cu 1993. Nivelul mării a crescut cu peste 200 de milimetri din 1900 până în 2018, potrivit măsurătorilor de coastă și datelor din satelit.

Mai mult, se anticipează creșteri viitoare, estimându-se un nivel de aproximativ 1-2 metri până la sfârșitul secolului. Eroziunea și pierderea de terenuri insulare, inundarea regiunilor de coastă și degradarea ecosistemelor marine ar putea avea efecte dăunătoare asupra existenței umane.

Conform NASA, creșterea nivelului mării este cauzată în principal de doi factori, ambii legați de încălzirea globală: topirea ghețarilor și încălzirea oceanelor. Astfel, topirea ghețarilor din zonele polare și de munte contribuie la creșterea nivelului mării prin adăugarea de apă dulce la oceane. Încălzirea oceanelor face ca apa să devină mai voluminoasă, ceea ce duce la o creștere a nivelului mării. Creșterea nivelului mării este neuniformă în spațiu și timp, dar, în medie, nivelul mării crește din cauza încălzirii climatice cauzate de oameni, a declarat pentru Reuters si Thomas Frederikse, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory, care a adăugat că „postarea este greșită, iar schimbările climatice sunt foarte reale”.

ADVERTISING

În ciuda dovezilor copleșitoare și a consensului științific în favoarea idee că încălzirea globală există și este alimentată, preponderent, de activitatea umană, există postări pe rețelele sociale care continuă să minimizeze sau, în unele cazuri, să nege existența acestor fenomene.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

“Schimbările climatice nu există.”

“Schimbările climatice nu sunt cauzate de activitatea umană.”

“Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste care au interese ascunse.”

“Dezastre naturale, precum furtuni și inundații catastrofale, asociate în mod fals încălzirii globale și creșterii nivelului oceanului planetar, au alte cauze sau sunt provocate intenționat de guverne.”

Evaluarea noastră:

ADVERTISING

Imaginile cu Statuia Libertății sunt utilizate într-un mod înșelător și derutant pentru a promova narațiuni conspiraționiste. Nivelul oceanului planetar și al mărilor crește, schimbările climatice reprezentând principalul motiv.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Statue of Liberty photos do not prove sea level rise is insignificant

Climate.nasa.gov – Can’t ‘See’ Sea Level Rise? You’re Looking in the Wrong Place

Politifact.com – No, two photos don’t reveal sea levels, don’t prove climate change is a ‘hoax’

Noaa.gov – Is sea level rising? Yes, sea level is rising at an increasing rate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇