Episoadele tot mai frecvente de vreme severă afectează precizia radarelor și împiedică operațiunile militare. Schimbările climatice au făcut modelele meteorologice mai greu de prognozat, iar armata SUA nu-și poate folosi avantajul tehnologic.
Oricâte arme ai avea și oricât de avansate ar fi, vremea rea poate fi un adversar mai dur decât inamicul. Această idee se desprinde dintr-un raport care scoate în evidență provocările aduse de schimbarea climei în sectorul militar, citat de Business Insider.
Vremea extremă poate afecta sistemele de navigație precum GPS și senzorii de pe munițiile ghidate cu precizie. Ploile pot ține la sol aeronavele și dronele, căldura insuportabilă îi extenuează pe soldați, iar furtunile pot anula operațiuni sau pot distruge avioane, elicoptere și nave. Iar fumul și furtunile de nisip pot "orbi" dronele.
Vremea, o provocare și pentru cea mai modernă armată
Comandanții și soldații trebuie să cunoască evoluția vremii în orele următoare, a doua zi sau luna viitoare, însă prognozele meteo sunt de multe ori date peste cap de modelele impredictibile ale vremii.
"Prognoza corectă a frecvenței și intensității vremii extreme pentru a-i anunța pe cei de la strategie este poate cea mai importantă provocare pentru SUA și armatele aliate de a se adapta sau de a atenua clima în schimbare, deoarece este imperativ ca operațiunile și campaniile să fie fezabile din punct de vedere meteorologic", arată expertul în analiza informațiilor James Regens, într-o analiză publicată recent de organizația britanică Royal United Services Institute (RUSI).
Vremea neașteptată a zădărnicit întotdeauna cele mai bine puse planuri ale comandanților.
Dacă ploaia n-ar fi transformat pământul în noroi în noaptea dinaintea bătăliei, Napoleon ar fi putut să-și mute artileria și să câștige la Waterloo. Furtunile de praf surprinzătoare au paralizat elicopterele în operațiunea îndrăzneață americană de salvare a ostaticilor din Iran, în 1980. Iar marea agitată și ploaia au fost pe punctul de a anula aterizările de Ziua Z, din iunie 1944. Dar meteorologii aliați cu ochi ascuțiți au reușit să prezică o întrerupere a furtunilor pe care germanii nu au prevăzut-o, ceea ce a permis forțelor de desant să obțină o surpriză tactică.
Astfel de accidente reflectă modul în care vremea, care este un fenomen pe termen scurt, poate afecta operațiunile militare.
Clima, în schimb, se referă la modele pe termen lung, inclusiv probabilitatea de vreme severă.
În timp ce schimbările climatice au devenit o problemă extrem de politizată, oamenii de știință sunt de acord, în general, că clima Pământului se încălzește.
Asta nu înseamnă că va fi mai cald pretutindeni și permanent, dar indică faptul că episoadele de climă severă - căldură, ploi și zăpezi - vor fi mai intense atunci când survin.
Un exemplu este situația din acest an din California, un stat care a trecut de la ani de secetă la "râuri atmosferice", care au deversat cantități imense de apă, provocând alunecări de teren soldate cu daune de infrastructură însemnate.
Acest lucru poate fi catastrofal pentru fermieri și pentru oamenii care trăiesc în zonele inundabile. Dar este la fel de rău și pentru militari, în special pentru cei din forțele cu capacități avansate, cum sunt cele americane, care se bazează pe sisteme delicate și interconectate ce pot fi degradate de vreme.
De exemplu, informațiile meteo reprezintă cheia sistemelor de poziție, navigație și cronometrare (PNT) care permit funcționarea și coordonarea multor arme și rețele de comunicații ghidate.
"Tirurile de precizie, operațiunile de zbor ale aeronavelor, manevrele navelor de război de suprafață, traiectoriile rachetelor balistice și ferestrele de lansare a sateliților pentru a sprijini colectarea informațiilor și sistemele de comunicații depind de soluții PNT fiabile, bazate pe proiecții meteorologice", arată Regens.
Acest lucru pune accentul pe dezvoltarea unor modele și tehnologii care pot oferi prognoze meteo precise pe termen scurt și lung.
Prognoza meteo, una dintre cele mai prețioase informații militare
Încălzirea arctică creează "o provocare semnificativă pentru apărarea și securitatea națională, pentru luarea deciziilor SUA și aliaților pentru America de Nord și flancul nordic al NATO în Europa", a explicat Regens pentru Business Insider.
"Adăugați la acest amestec misiunile umanitare pe care armata SUA le face ca răspuns la inundații, musoni și alte probleme meteo, iar Pentagonul și NATO trebuie să recunoască riscul pe care vremea extremă într-un climat în schimbare îl prezintă pentru operațiunile militare", a mai spus el.
Analistul indică și o altă problemă: transmiterea de prognoze meteo în timp util celor care au nevoie de ele: "Prognoza militară funcționează bine atât timp cât unitățile au acces securizat la informații meteo predictive numerice în timp aproape real pentru planificarea și executarea misiunilor."
Cu alte cuvinte, nu te ajută mult faptul că obții o informație dacă aceasta nu ajunge la timp la cel care are nevoie de ea. Problema este că unitățile tactice de pe linia frontului sau din zonele izolate nu au adesea conectivitate pentru a primi rapoarte meteo.
"NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite - n.red.), sectorul privat și universitățile lucrează activ pentru a îmbunătăți modelele meteorologice globale", a spus Regens. "Veriga lipsă este comprimarea acestei capacități într-un pachet tactic pentru militari."
"Acest lucru necesită un efort major pentru a îndeplini cerințele unităților dezagregate tactic, care funcționează independent pentru date imediate fiabile. În caz contrar, vor avea un succes limitat în tragerea cu muniții extrem de letale și costisitoare la distanțe semnificative", a spus Regens.
T.D.