Șeful armatei SUA: Armata chineză a devenit semnificativ mai agresivă și mai periculoasă. Temeri că Taiwanul va fi invadat

Șeful armatei SUA: Armata chineză a devenit semnificativ mai agresivă și mai periculoasă. Temeri că Taiwanul va fi invadat

Armata Chinei a devenit semnificativ mai periculoasă și mai agresivă în ultimii cinci ani, a avertizat cel mai înalt ofițer militar al SUA, potrivit Sky News.

Vorbind în Indonezia, generalul Mark Milley, șeful Statului Major, a declarat că numărul de interceptări ale avioanelor și navelor chineze din regiunea Pacificului asupra forțelor americane și ale altor parteneri a crescut semnificativ în această perioadă.

Numărul interacțiunilor nesigure a crescut în proporții similare, a precizat generalul.

ADVERTISING

„Mesajul este că militarii chinezi, în aer și pe mare, au devenit semnificativ mai mulți și vizibil mai agresivi în această regiune”, a spus el.

SUA își intensifică eforturile de a-și consolida relațiile cu națiunile din Pacific pentru a contrabalansa amenințarea Chinei, care încearcă să își extindă influența și prezența în regiune.

Administrația președintelui Joe Biden a declarat că China este „amenințarea care îi marchează ritmul” și principala provocare de securitate pe termen lung a SUA.

Călătoria generalului Milley în regiune se concentrează pe această amenințare, deoarece se întâlnește cu șefii apărării din Indo-Pacific la Sydney, Australia, în această săptămână.

ADVERTISING

Printre subiectele cheie se vor număra necesitatea de a menține un Pacific liber, deschis și pașnic, precum și analiza creșterii militare din ce în ce mai mare a Chinei.

Taiwanul va fi unul dintre principalele puncte de interes, deoarece oficialii militari americani au declarat că China ar putea invada Taiwanul, insula democratică și autoguvernată pe care Beijingul o consideră o provincie separatistă.

Provocările militare chineze împotriva Taiwanului s-au intensificat, în încercarea de a intimida Taiwanul pentru a-l face să devină parte a continentului.

ADVERTISING

Oficialii de la Washington au declarat că Beijingul vrea să fie pregătit să facă o mișcare pe insulă până în 2027.

Statele Unite sunt principalul aliat al Taiwanului și principalul furnizor de arme de apărare, iar legislația americană cere guvernului să trateze toate amenințările la adresa insulei ca pe o chestiune de „îngrijorare gravă”.

Însă, legea nu precizează în mod explicit dacă armata americană ar apăra Taiwanul în cazul în care China l-ar ataca.

Cel mai înalt ofițer militar al Chinei, generalul Li Zuocheng, i-a spus generalului Milley, în cadrul unei convorbiri telefonice din 7 iulie, că Beijingul nu are „loc de compromis” în probleme precum Taiwanul.

El a declarat că trebuie să înceteze coluziunea militară dintre SUA și Taiwan, iar Washingtonul trebuie să „evite să afecteze legăturile dintre China și SUA și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Pentru a arăta cât de serioasă este această problemă, vizita generalului Milley în Indonezia este prima vizită a unui președinte al șefilor de stat major al SUA de la amiralul Mike Mullen în 2008.

Cu toate acestea, liderii americani au vizitat recent regiunea, inclusiv călătoriile de nivel înalt ale secretarului apărării Lloyd Austin și secretarului de stat Antony Blinken.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇