Cine sunt "războinicii arctici" și în ce condiții extreme se antrenează de război (Foto & Video)

Cine sunt "războinicii arctici" și în ce condiții extreme se antrenează de război (Foto & Video)

US Army pregătește trupe care să poată lupta eficient în condiții de temperatură sub zero grade Celsius. Exercițiile sunt diferite de tot ceea ce se face în mod normal în armată, spun comandanții.

Dimineața, la minus 16 grade Celsius, soldații dintr-o tabără de pregătire americană din Alaska ies din corturi, unii doar în tricou. Pentru ei, e ca și cum ar fi venit primăvara – cu o săptămână înainte au fost -40 de grade, temperatură cu care mulți nu s-au mai întâlnit până atunci.

US Army Pacific își pregătește soldații în tundra acoperită de zăpadă a Alaskăi pentru a lupta într-un mediu impredictibil, cu temperaturi ostile. E o provocare fără egal în cadrul armatei americane și un antrenament relativ nou care testează rezistența umană, au spus comandanții militari pentru Business Insider.

La începutul lunii februarie, US Army Pacific (USARPAC) a organizat exercițiul anual de pregătire Joint Pacific Multinational Readiness Center în apropiere de Fairbanks, Alaska. Soldații din Divizia a 11-a aeroportată și trupele mai multor aliați și parteneri internaționali au făcut aplicații în zona arctică, una dintre părți jucând rolul unor forțe inamice.

ADVERTISING

Militarii au fost nevoiți să se adapteze la temperaturile foarte scăzute și la condițiile imprevizibile, ajustându-și în timp real vestimentația, echipamentul și accesoriile.

În unele zile, temperaturile au coborât mult sub zero grade, alteori vremea a fost mai caldă decât de obicei. Zăpada nu era omniprezentă, dar pământul era înghețat bocnă. În zilele calde apărea altă problemă: noroiul se lipea de tălpile bocancilor și de vehicule.

"E un mediu dificil. Dacă se întâmplă ceva în aceste condiții, trebuie să fii o forță pregătită", a spus general-maiorul Brian S. Eifler, unul dintre comandanții prezenți la Fort Wainwright, în Fairbanks.

Soldații au resimțit din plin condițiile. Unii au spus pentru publicația citată că este cel mai dur mediu în care au acționat, iar alții au afirmat că e nevoie de un anumit timp de gândire pentru a supraviețui, darămite pentru a excela.

ADVERTISING

"Nu sunt multe forțe din armata noastră, din tot sectorul nostru militar, care pot opera aici", a spus colonelul Sean Lucas, adăugând că exercițiul oferă ocazia de a vedea "cât de mult pot îndura soldații" și de a testa "puterea umană".

Se învață văzând și făcând

Baza din Alaska este cel mai nou centru de pregătire al armatei. În fiecare an, militarii fac pregătire aici și în Hawaii pentru a lupta în frigul arctic, dar și în condiții de umiditate și căldură.

Frigul și căldura sufocantă se află la capătul unui "balansoar" instabil de condiții pe care le poate oferi regiunea Indo-Pacific în materie de condiții de luptă, a spus generalul Charles A. Flynn, comandantul USARPAC. "Sunt medii și condiții în care forțele noastre au cele mai mari șanse să opereze", a precizat el.

China este una dintre cele mai mari amenințări pentru armata americană, iar Statele Unite fac eforturi pentru a-și pregăti trupele să lupte în regiunea Indo-Pacific. Rusia și Coreea de Nord prezintă și ele amenințări asemănătoare.

ADVERTISING

Comandamentul US Indo-Pacific și-a intensificat pregătirea, în special cu aliații, pentru descurajarea forțelor inamice și menținerea capacității de luptă în Pacific. Pentru mare parte a armatei americane, e o schimbare majoră a atenției după mai bine de două decenii de pregătire pentru acțiune în Orientul Mijlociu.

Posibilitatea unui conflict în Pacific a declanșat o serie de investiții în capacitățile de pregătire, inclusiv în exercițiul din Alaska. Condițiile grele își spun cuvântul: echipamentele se strică, militarii se luptă cu hipotermia, piesele de artilerie trebuie manevrate în condiții de teren greu, parașutiștii aterizează greu pe pământul înghețat și alunecos. Condițiile se schimbă de la o zi la alta și devin mai greu de anticipat. Multe lucruri se învață văzând și făcând.

Înainte de a învăța cum să lupte în astfel de condiții, soldații trebuie să știe cum să se îmbrace. Echipamentul include mai multe straturi de haine, dar ei trebuie să anticipeze cât de multe lucruri să îmbrace ca să nu degere de frig, dar nici să transpire când fac mișcare și apoi să înghețe.

Potrivit Comandamentului, "totul este diferit în Arctica, dar cât timp putem să supraviețuim, putem să luptăm".

"Soldații noștri au fost încurajați să inoveze. Nu avem toate răspunsurile pentru acest mediu", a explicat sergentul-major Joseph Gaskin.

O rasă specială de soldați

Când Divizia a 11-a aeropurtată a fost reactivată în 2022, conducerea armatei i-a însărcinat pe comandanții unității să dezvolte "moduri inovatoare de operare în acest mediu", pe care Eifler l-a numit "cel mai provocator" de pe planetă.

Fără un ghid clar despre cum să lupți cel mai bine în Arctica, o regiune pentru care armata și-a lansat noua strategie în urmă cu doar câțiva ani, soldații învață de multe ori văzând și făcând.

Militarii dezvoltă aici tactici și tehnici de luptă, testând armele care sunt potrivite în condiții de frig și zăpadă sau învățând cum să întărească o poziție când e puțină zăpadă depusă.

Regiunea arctică s-a dovedit dificilă și provocatoare, însă șefii armatei spun că mediul ostil și antrenamentul greu produc militari pregătiți și inovatori cum nu are nicio altă unitate. În 2022, Eifler scria într-un articol intitulat "Călind războinicul arctic": "E nevoie de o rasă specială de soldați pentru a reuși în Arctica".

Dacă vrei să te descurci în Arctica, trebuie să te descurci cu toate, spune Lucas: "Dacă reușești să conduci sau să fii un soldat în frigul extrem, vei conduce sau vei fi un soldat oriunde."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇