Avertismentul Pentagonului: SUA construiesc cele mai bune arme din lume, dar nu țin pasul cu China

Avertismentul Pentagonului: SUA construiesc cele mai bune arme din lume, dar nu țin pasul cu China

Industria de armament din SUA nu reușește să producă suficient de rapid pentru a face față cererii globale și competiției cu China, subliniază un raport al Pentagonului.

America are dificultăți în atingerea vitezei și a reacției necesare pentru a rămâne în fruntea curse înarmării cu concurenți puternici precum China, se arată în prima strategie națională a industriei de apărare, întocmită de Pentagon.

Documentul care va fi dat publicității în următoarele săptămâni de șeful de achiziții al Pentagonului, William LaPlante, are rolul de a prezenta o imagine completă asupra nevoilor armatei americane de a folosi expertiza micilor firme din tehnologie și a finanța companiile tradiționale pentru a dezvolta mai repede noi tehnologii.

ADVERTISING

În prezent, baza industrială de apărare din SUA "nu posedă capabilitatea, capacitatea de reacție sau reziliența necesare pentru a satisface întreaga gamă de nevoi de producție militară la viteză și la scară mare", potrivit unei versiuni preliminare a raportului, obținută de Politico.

Totodată, antreprenorii tradiționali din industria de apărare ar avea probleme să răspundă la necesitățile conflictelor moderne cu viteza, amploarea și flexibilitatea necesare pentru a îndeplini cerințele dinamice ale unui război modern major, arată documentul din 27 noiembrie.

America are calitate, dar pierde la cantitate

Raportul subliniază că America fabrică cele mai bune arme din lume, dar nu le poate produce suficient de repede.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Această nepotrivire prezintă un risc strategic din ce în ce mai mare, în timp ce Statele Unite se confruntă cu imperativele sprijinirii operațiunilor active de luptă… descurajând în același timp amenințarea cu un ritm mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnic care se profilează în Indo-Pacific", arată documentul.

Pentagonul notează că după Războiul Rece, industria de apărare s-a restrâns, în timp ce companiile au fuzionat. Cu toate acestea, China și-a petrecut ultimii 30 de ani devenind "o putere industrială mondială" în construcțiile navale, minerale esențiale și microelectronică. Industria Chinei "depășește cu mult nu doar capacitatea Statelor Unite, ci și producția combinată a aliaților noștri cheie europeni și asiatici", subliniază raportul.

Acesta arată, de asemenea, că pandemia de Covid a scos la iveală vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare. Apoi, invadarea Ucrainei de către Rusia și atacul Hamas asupra Israelului "au dezvăluit un set diferit de cerințe industriale și riscuri corespunzătoare", în timp ce Statele Unite fac eforturi pentru a produce arme ca să sprijine Ucraina și Israelul.

ADVERTISING

"A devenit clar că producția și aprovizionarea insuficiente sunt acum probleme profund înrădăcinate pe toate nivelurile lanțurilor de aprovizionare", se arată în raport.

Conform Pentagonului, pentru a rezolva această problemă, Departamentul american al Apărării "va dezvolta lanțuri de aprovizionare mai puternice și mai inovative", investind mai mult în micile afaceri și concentrându-se mai mult pe inovație.

O strategie care dezamăgește

Statele Unite trebuie să recunoască, de asemenea, că nu toate răspunsurile se află pe teritoriul lor. "Trebuie să solicităm participanți de toate tipurile: mari și mici, autohtoni și străini și cei care nu au nicio relație anterioară cu Departamentul Apărării sau cu producția de apărare", se spune în raport.

"Acest apel la acțiune poate părea un cost mare, dar consecințele inacțiunii sau ale eșecului sunt mult mai mari", subliniază Pentagonul.

LaPlante a spus la Forumul Național de Apărare Reagan că Pentagonul va pune strategia în aplicare în parteneriat cu industria americană de apărare. Pentru ca sectorul de afaceri din sectorul militar să-și extindă capacitatea de producție, Departamentul Apărării din SUA trebuie să fie clar cu privire la nevoile sale viitoare de achiziție pentru ca acestea să investească în noi fabrici și cercetare și dezvoltare, a spus el.

"În primul rând, noi, guvernul, trebuie să arătăm că suntem angajați și vom face acest lucru într-o manieră susținută prin obținerea de finanțare. Trebuie să avem împreună discuții despre ceea ce veți investi (…) și ce va oferi apoi guvernul", le-a spus LaPlante reprezentanților companiilor.

Surse care au văzut versiunea preliminară a raportului s-au arătat, însă, nemulțumite de faptul că strategia nu conține recomandări. Un consilier din industria de apărare a spus că raportul este "dezamăgitor", spunând că acesta nu se concentrează pe soluțiile pe termen lung de rezolvare a problemelor din lanțul de furnizare care au afectat industria militară.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇