Joc de război - Invadarea Taiwanului s-ar termina cu marina Chinei făcută "țăndări" și două portavioane americane pe fundul oceanului

Joc de război - Invadarea Taiwanului s-ar termina cu marina Chinei făcută "țăndări" și două portavioane americane pe fundul oceanului

O invazie chineză în Taiwan în 2026 s-ar solda cu mii de morți în rândurile forțelor armate ale Chinei, Statelor Unite, Taiwanului și Japoniei și s-ar încheia cu înfrângerea Beijingului, arată un joc de război care a simulat un posibil conflict între aceste state.

La sfârșitul războiului, cel puțin două portavioane americane s-ar afla pe fundul oceanului, iar marina modernă a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi făcută „țăndări”, potrivit unei organizații proeminente de la Washington, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care susține că a derulat una dintre cele mai complexe simulări de război, relatează CNN.

Un exemplar al raportului, intitulat "Prima bătălie a următorului război", asupra mai multor scenarii derulate de CSIS, arată că proiectul a fost necesar pentru că precedentele simulări ale guvernului sau ale unor companii au fost făcute prea târziu sau au fost prea neclare pentru a le oferi opiniei publice și autorităților o imagine realistă despre cum s-ar desfășura un conflict în strâmtoarea Taiwan.

Armate distruse și un Taiwan devastat

CSIS a făcut această simulare de 24 de ori pentru a obține răspunsul la două întrebări: va avea loc invazia și cu preț? Răspunsurile sunt "nu" și "enorm", arată raportul.

ADVERTISING

"Statele Unite și Japonia ar pierde zeci de nave, sute de aeronave și mii de militari. Asemenea pierderi ar afecta poziția globală a SUA pentru mulți ani", arată analiza.

În cele mai multe scenarii, Marina SUA ar pierde două portavioane și alte 10-20 de nave mari. Aproximativ 3.200 de militari americani ar fi uciși în trei săptămâni de lupte, aproape jumătate din pierderile înregistrate în două decenii de război în Irak și Afganistan.

De partea cealaltă, bilanțul ar fi și mai apăsător: "China ar suferi și ea mult. Marina sa ar fi țăndări, nucleul forțelor sale amfibie ar fi distrus, iar zeci de mii de soldați ar ajunge prizonieri de război", se arată în documentul citat.

Raportul estimează că aproximativ 10.000 de soldați chinezi ar fi uciși, iar 155 de aeronave și 138 de nave importante ar fi distruse.

Cel mai rău în acest scenariu iese chiar "obiectul disputei": Taiwanul ar fi devastat, chiar dacă invazia chineză n-ar avea succes.

"Deși armata taiwaneză e neînvinsă, este puternic distrusă și lăsată să apere o economie avariată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază. Armata insulei ar suferi în jur de 3.500 de morți, iar toate cele 26 de distrugătoare și fregate ale marinei sale ar fi scufundate", precizează raportul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și Japonia ar înregistra pierderi însemnate, cu peste 100 de aeronave și 26 de nave de război distruse. În plus, bazele militare americane de pe teritoriul nipon ar fi atacate de chinezi.

CSIS subliniază că analiza sa nu înseamnă neapărat că un război în Taiwan este "inevitabil sau măcar probabil".

"Regimul chinez poate să adopte o strategie a izolării diplomatice, a presiunii unei zone gri sau a sancțiunilor economice împotriva Taiwanului", a transmis organizația.

De ce nu va invada China Taiwanul

Dan Grazier, de la organizația Project on Government Oversight (POGO), consideră extrem de improbabilă o invazie chineză.

O operațiune militară de asemenea amploare ar tăia imediat importurile și exporturile pe care se bazează economia chineză, iar întreruperea legăturilor comerciale ar provoca un colaps economic în scurt timp.

"Chinezii vor face tot posibilul, în opinia mea, pentru a evita conflictul militar cu oricine", a spus Grazier pentru CNN, adăugând că pentru a înfrunta SUA pentru dominația globală, Beijingul își va folosi puterea industrială și economică în locul celei militare.

Pentagonul este, însă, avizat și a catalogat China drept "amenințare pe timp de pace" și îi monitorizează acțiunile militare agresive din zonă.

ADVERTISING

În august, vizita făcută de Nancy Pelosi în Taiwan a provocat tensiuni fără precedent între China și SUA, iar armata chineză a amenințat că va riposta lansând rachete asupra insulei și în zona economică exclusivă a Japoniei.

De atunci, Beijingul a trecut la tactici de presiune militară agresivă asupra insulei, trimițând avioane de luptă peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan care separă insula de China, precum și în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, un spațiu aerian tampon denumit ADIZ.

În ciuda declarațiilor belicoase și a unor manevre militare ofensive în zona Taiwanului, președintele chinez Xi Jinping a refuzat până acum să folosească forța militară pentru a prelua controlul asupra insulei cu 24 de milioane de locuitori, pe care China o consideră parte a teritoriului său.

Însă la al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez, desfășurat în octombrie, Xi a transmis un avertisment sumbru. "Nu vom promite niciodată că vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare", a spus el.

Administrația Biden și-a menținut, însă, sprijinul pentru Taiwan, conform Actului Relațiilor cu Taiwan, prin care Washingtonul va oferi insulei tot ce este necesar pentru a se apăra, fără prezența trupelor SUA. Un document recent semnat prevede că Statele Unite vor oferi Taiwanului asistență de securitate în valoare de 10 miliarde de dolari timp de cinci ani.

Joe Biden a spus, totuși, în mai multe rânduri, că armata americană va apăra Taiwanul dacă armata chineză va declanșa o invazie, chiar dacă Pentagonul a subliniat că nu există nicio schimbare în politica "O singură Chină" a Washingtonului. Conform acesteia, Statele Unite iau act de poziția Beijingului că Taiwanul face parte din China, dar nu au recunoscut niciodată pretențiile acestei țări asupra insulei.

Un război fără nicio legătură cu Ucraina

Cu toate că un război e în defavoarea Chinei, nimeni nu poate garanta, însă, că nu va izbucni un conflict și e suficient să privim la "operațiunea militară specială" a lui Putin.

"Războaiele se întâmplă chiar și când analizele obiective arată că atacatorul nu va câștiga", a spus Mark Cancian, unul dintre cei trei șefi de proiect și consilier superior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Potrivit raportului CSIS, pentru ca trupele americane să împiedice preluarea de către China a controlului asupra Taiwanului, trebuie îndeplinite patru condiții:

  • trupele terestre taiwaneze să reziste desantului pe plajele insulei;
  • SUA trebuie să fie capabile să-și folosească bazele militare din Japonia în operațiuni de luptă;
  • SUA trebuie să aibă rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi marina chineză de la distanță și "în masă";
  • SUA trebuie să înarmeze Taiwanul înainte de începerea conflictului și să intre imediat în război cu forțele sale.

Raportul arată, de asemenea, că "nu va fi niciun model ucrainean", referindu-se la modul în care SUA și celelalte țări occidentale sprijină Ucraina după invazia Rusiei fără ca trupele americane sau ale NATO să se confrunte cu cele ale Moscovei.

"Odată început războiul, e imposibil să mai aduci alte trupe sau echipamente în Taiwan, așa că este o situație foarte diferită de Ucraina, unde Statele Unite și aliații lor au putut să trimită continuu ajutoare", a spus Cancian. "Indiferent cu ce vor lupta taiwanezii în război, trebuie să aibă deja asta când începe conflictul", a adăugat expertul.

Potrivit organizației, Washingtonul va trebui să treacă la acțiune curând dacă dorește să țină seama de recomandările simulării. Acest lucru include mai multe măsuri:

  • întărirea bazelor americane din Japonia și Golful Guam împotriva potențialelor atacuri ale Chinei;
  • mutarea forțelor navale pe nave mai mici și mai rezistente;
  • prioritizarea submarinelor;
  • prioritizarea forțelor de bombardare în locul celor de luptă
  • producerea de mijloace de luptă mai ieftine;
  • îndreptarea Taiwanului către o strategie similară, prin înarmarea cu echipament militar simplu în locul navelor foarte scumpe care nu ar supraviețui la primul atac chinez.

Aceste măsuri ar face victoria mai puțin costisitoare pentru armata SUA, însă bilanțul pierderilor tot ar fi ridicat, arată analiza CSIS. "Statele Unite ar obține o victorie, suferind mai mult pe termen lung decât China înfrântă. Victoria nu e totul", subliniază raportul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇