Cum au transformat camioanele muzicale Taiwanul, odinioară ”insula gunoaielor”

Cum au transformat camioanele muzicale Taiwanul, odinioară ”insula gunoaielor”
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Muzica are de-a face cu transformarea Taiwanului din ”insula gunoaielor” într-un exemplu de gestionare eficientă a deșeurilor menajere.

O armată de camioane galbene din care răsună fragmente din ”Für Elise” de Beethoven ori ”Rugăciunea unei fecioare” de Tekla Bądarzewska-Baranowska cutreieră străzile cinci zile pe saptamană. Atunci când aud muzica, localnicii știu că este timpul să ducă gunoiul, scrie The Guardian.

În Taipei, oamenii stau pe treptele unui templu budist și așteaptă sosirea camioanelor. Dacă unul dintre ei nu a mai apărut de ceva timp este un motiv de îngrijorare.

ADVERTISING

Când sosesc camioanele, oamenii aruncă sacii de gunoi în cel mai mare dintre vehicule, iar deșeurile reciclabile și resturile de mâncare sunt depuse în camioane mai mici.

În Taiwan funcționează politica ”gunoiul nu atinge solul”, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să aducă gunoiul, colectat obligatoriu în sacii menajeri produși de stat, direct din locuințele lor atunci când aud camioanele venind. Străzile sunt, astfel, mai curate. De asemenea, Taiwan se mândrește cu una dintre cele mai ridicate rate de reciclare din lume, de 55 la sută.

ADVERTISING

Sistemul de astăzi este rezultatul unei campanii a activiștilor locali lansate în contextul în care, la începutul anilor 1990, doar 70 la sută din gunoi era colectat în Taiwan.

”Autoritățile orașului Taipei au implementat acest sistem, dar el funcționează datorită dorinței locuitorilor de a coopera pentru reducerea gunoiului”, spune Liou Ming-lone, comisar în cadrul departamentului pentru protecția mediului.

Musical Trash Truck in Taiwan

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇