Schimbările climatice - Cum influențează gestionarea deșeurilor această problemă prezentă la nivel mondial

Schimbările climatice - Cum influențează gestionarea deșeurilor această problemă prezentă la nivel mondial

Sectorul deșeurilor este unul dintre sectoarele cheie care emit metan – după agricultură, petrol și gaze – generând aproximativ 20% din emisiile de metan la nivel global, conform Programul Națiunilor Unite pentru Mediu. 

Inevitabil, fiecare operator economic produce deșeuri în funcție de activitatea sa. Modul în care sunt gestionate aceste deșeuri este însă cel mai important factor care afectează schimbările climatice. Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor duce la poluarea severă a mediului înconjurător. 

Toate tipurile de deșeuri, fie ele  menajere, industriale sau periculoase trebuie sortate si valorificate sau eliminate corespunzator fiecarui tip de deseu. Deșeurile pot fi solide, lichide sau gazoase, fiecare având propriile metode de gestionare și valorificare sau eliminare. Întregul scop al gestionării deșeurilor îl reprezintă reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi.

ADVERTISING

În România, activitatea de management al deșeurilor este reglementată prin OUG 92/2021 și de HG 856/2002. Gestionarea deșeurilor pe care compania ta le produce presupune, în primul rând, identificarea categoriilor de deseuri pe care aceasta le generează.

Cum gestionează o companie managementul deșeurilor pentru a încetini schimbările climatice?

Dacă primul pas este identificarea categoriilor din care deșeurile produse fac parte, procesul continuă cu intocmirea lunara a evidentei estiunii deseurilor și raportări anuale de care trebuie să ții cont pentru a respecta legislația în vigoare. Acestora li se adaugă predarea deșeurilor doar către colectori autorizați pentru tot ceea ce ține de transport, depozitare, tratare și reciclare a deșeurilor.

ADVERTISING

Printre documentele menționate mai sus, raportarea SIM reprezintă trimiterea datelor și informațiilor către autoritatea teritorială pentru protecția mediului până la 15 martie a anului următor celui de raportare. Această raportare se face atât pe suport hârtie, cât şi electronic.

Simina Rolea, inginer de mediu la Stratos, precizează că în cazul producătorilor și deținătorilor de deșeuri periculoase, aceștia sunt obligați să colecteze, să transporte și să depoziteze separat, în funcție de proprietățile deșeurilor. Amenzile pentru nerespectarea acestor dispoziții sunt între 15.000 și 30.000 lei și se pot cumula cu cele primite pentru alte încălcări ale legislației.

ADVERTISING

Cine se ocupă de evidența gestiunii deșeurilor?

Fiecare companie trebuie să aibă desemnată o persoană responsabilă pentru întocmirea evidenței gestiunii deșeurilor, numită Responsabil de mediu. Este esențial ca în firmă să ai un partener de încredere, cu experiență în domeniu, pentru a te asigura că nu vei avea probleme de natură legislativă și pentru a contribui la încetinirea schimbărilor climatice.

Având bazele cunoștințelor de profil acumulate în cadrul Facultății de Ingineria Mediului și aprofundate în programul de Masterat cu același profil, din cadrul Universității Politehnica din București, Simina și-a început cariera de inginer de mediu alături de echipa Stratos Management. Activitatea ei în companie, guvernată de orientarea către client și susținută prin documentare continuă, constă în consultanță de mediu acordată clienților din diferite domenii de activitate, prin informare și îndrumare în ce privește aplicarea legislației de mediu în domeniul de interes, întocmire rapoarte, obținerea documentației de mediu reglementată prin legislația în vigoare, identificarea, selectarea și adaptarea celor mai bune soluții și răspunsuri la nevoile clientului, dar și asistență în utilizarea platformei de gestionare a deșeurilor.

Tot mai multe studii de specialitate indică faptul că o gestionare corespunzătoare a deșeurilor poate ajuta la încetinirea schimbărilor climatice. Tocmai de aceea, gestionarea deșeurilor trebuie să aibă prioritate în orice companie. În acest sens, alegerea unor specialiști cu experiență în legislația protecției mediului înconjurător și implementarea acesteia se poate dovedi un element esențial pentru succesul afacerii.